Imatge de Juan Manuel Sánchez Gordillo, alcalde de Marinaleda i diputat d'IU
Juan Manuel Sánchez Gordillo, alcalde de Marinaleda i diputat d'IU (
ANÀLISI

Juan Manuel Sánchez Gordillo, alcalde de Marinaleda i diputat per IU, és un activista social

Juan Manuel Sánchez Gordillo, alcalde del seu poble, Marinaleda, des del 1979, és un activista radical, sempre des de la no-violència, que ha convertit l'ajuntament en una mena de cooperativa. El també diputat d'IU al Parlament andalús és conegut per les seves accions reivindicatives com l'ocupació de finques de terratinents i, des d'ahir, l'assalt a dos supermercats per endur-se menjar i donar-lo al banc dels aliments.

Actualitzat
Juan Manuel Sánchez Gordillo, alcalde de Marinaleda (Sevilla), va néixer el 5 de febrer de 1949. Professor d'història d'institut, polític i sindicalista espanyol és una figura rellevant del moviment social i d'esquerres andalús. Alcalde de Marinaleda des de les primeres eleccions democràtiques, sota els seus mandats s'ha desenvolupat un sistema social, econòmic i polític que es presenta com a alternativa al sistema capitalista.

Estretament vinculat al moviment nacionalista andalús, la lluita jornalera i la lluita obrera en general, com a alcalde és impulsor d'una sèrie de polítiques d'esquerres, com l'ocupació de finques de terratinents, polítiques socials i una política urbanística socialista que permet l'accés a l'habitatge des de 15 euros al mes a través del sistema de l'autoconstrucció.

Dirigent del Col·lectiu d'Unitat dels Treballadors-Bloc Andalús d'Esquerres (CUT-BAI), del Sindicat d'Obrers del Camp (SOC) i d'Esquerra Unida (IU), el 2008 va ser elegit diputat del Parlament andalús per IU. També és el portaveu nacional del partit polític CUT-BAI, integrant i fundador d'IU, membre del comitè executiu del SOC i membre del consell polític federal d'IU i secretari de Sobirania Alimentària.

El febrer del 2012, Esquerra Unida el va designar cap de llista per Sevilla per les eleccions andaluses del 25 de març passat, en què el seu partit es va convertir en la tercera força política, i decisiva per decidir amb el Partit Socialista un govern d'esquerres. Gordillo es va oposar a formar un govern amb el partit socialista, amenaçant d'escindir-se d'Esquerra Unida.

Dimarts, juntament amb membres del Sindicat Andalús de Treballadors, va ocupar dos supermercats i va omplir carros de menjar per donar-los al banc d'aliments en una acció reivindicativa i simbòlica que no descarta repetir.

Des del seu perfil de Twitter, on frega els 30.000 seguidors, ha anunciat que repetirà accions com aquesta i ha contestat al PP que "el que és una barbaritat és 12.500.000 parats i 3 milions de pobres per culpa de la seva política neoliberal".

Anar al contingut