El sector públic diu prou i demana revertir les retallades

Milers de professionals de la sanitat, l'ensenyament i la funció pública es manifesten conjuntament

RedaccióActualitzat

Dijous intens als carrers amb mobilitzacions de diferents sectors a Catalunya. A la vaga de metges -en el quart dels cinc dies convocats-, s'hi ha sumat una vaga de tot l'ensenyament públic, també a les universitats, per segon dia consecutiu, i una aturada de dues hores a l'administració, convocada per la Intersindical Alternativa de Catalunya.

Tots plegats han fet sentir la seva veu en una manifestació conjunta a Barcelona que ha acabat a les portes del Parlament de Catalunya amb el lema "Per uns pressupostos socials, revertim les retallades".

Hi han participat 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, que han sortit cap a dos quarts d'una des de la plaça Universitat.

A les portes de la cambra catalana s'ha fet un cordó de seguretat per evitar que els manifestants arribin a la porta, com va passar aquest dimecres amb metges i bombers, amb alguns moments de tensió.

 

 

L'ensenyament públic es mobilitza per revertir les retallades

Pel que fa a l'ensenyament públic, la mobilització ha anat des de les escoles bressol fins a les universitats, que fan el segon dia de vaga consecutiu.

El sindicat USTEC, el Sindicat de Professors de Secundària i la CGT han convocat a la vaga els mestres i altres treballadors de tots els centres de titularitat pública. S'hi han afegit el Sindicat d'Estudiants i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, per convertir aquest 29-N en una vaga general educativa.

Si bé la reivindicació a les universitats és per rebaixar un 30% les taxes universitàries i equiparar els preus de màsters i graus, a primària i secundària reclamen restablir l'horari lectiu d'abans de les retallades, incrementar el nombre de docents -7.200 són els que falten segons els sindicats-, o recuperar el poder adquisitiu d'abans de la crisi, entre altres demandes. El departament de Treball ha decretat serveis mínims a cada centre.

Les mobilitzacions s'han repetit a Girona, Tarragona, Lleida i Girona.


Quart dia de vaga de metges

Els sindicats de metges i l'Institut Català de la Salut no han aconseguit tancar un acord que permeti desconvocar les dues jornades de vaga d'aquest dijous i divendres.

La proposta de Salut d'una inversió de 100 milions d'euros per contractar 200 metges més, recuperar els complements per objectius i millorar la qualitat del treball i el pla d'urgències no han servit per aixecar la protesta. Es continuarà negociant i Metges de Catalunya ha convocat noves concentracions.


Aturades parcials a la funció pública

També han parat funcionaris i treballadors públics de la Generalitat que donaven suport a la convocatòria de la Intersindical Alternativa de Catalunya d'aturades parcials de dues hores, entre les 12 i les 2 del migdia. La Intersindical és el sindicat majoritari en uns quants sectors de la funció pública. Exigeixen, entre altres coses, el retorn de les pagues extres dels anys 2013 i 2014.


Reclamació conjunta: revertir les retallades

El president Quim Torra, juntament amb el vicepresident Pere Aragonès i alguns consellers estan intentant arribar a acords, que permetin desbloquejar la situació. 

 

El punt en comú de les mobilitzacions és la demanda de revertir les retallades de la crisi. Els últims pressupostos aprovats per al 2017, avui prorrogats, incrementaven la despesa en àmbits com la salut o l'ensenyament, però encara queden lluny dels màxims

L'any 2010, la Generalitat pressupostava 6.300 milions d'euros en educació. Aquest 2018, la despesa prevista és de 5.684 milions. Pel que fa a Salut, proporcionalment la diferència és semblant, al voltant d'un 10 %. L'any 2010, la despesa era de 9.900 milions. Ara, la despesa queda 1.000 milions per sota. 

La vaga als CAPs s'ha centrat a reclamar, entre d'altres, més despesa en atenció primària. En aquest àmbit específic, l'any 2010 es gastaven gairebé 3.200 milions d'euros. Aquest any, uns 2.500 milions.

 

 

No s'han sumat a la mobilització d'aquest dijousm ni Comissions Obreres ni la UGT, que han convocat una vaga de tot el sector públic de 24 hores pel 12 de desembre. L'objectiu, però, és el mateix.

ARXIVAT A:
SalutEducació Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut