Iñaki Urdangarin ingressa a la presó de Brieva, a Àvila, un centre per a dones

La presó femenina d'Àvila té un pavelló especial per a homes que estava buit

RedaccióActualitzat

Iñaki Urdangarin, condemnat pel cas Nóos a cinc anys i deu mesos de reclusió, ha entrat aquest dilluns al matí a la presó de Brieva, a 7 quilòmetres de la ciutat d'Àvila i a poc més de 100 de Madrid.

Després que el Tribunal Suprem ratifiqués la sentència rebaixant-li 5 mesos la condemna, aquest dimecres l'Audiència de Palma va donar-li cinc dies per ingressar en una presó, i el cunyat del rei Felip VI va tornar a Ginebra amb permís judicial per preparar-se per entrar-hi.

Urdangarin va arribar aquest diumenge a Madrid en un vol des de Ginebra i ha ingressat a la presó poc després de les nou del matí, segons fonts del sistema penitenciari.

 

Una presó femenina

El sistema judicial li va donar la possibilitat d'escollir qualsevol presó espanyola, i Urdangarin s'ha inclinat per la de Brieva. En aquesta presó també va complir condemna Luis Roldán, exdirector general de la Guàrdia Civil de l'època de Felipe González.

És un centre penitenciari per a dones, però té un pavelló especial per a homes que actualment estava buit, de manera que Urdangarin estarà sol. Aquest pavelló disposa de cinc cel·les, pati, menjador propi i sales de vis a vis.

En la banda femenina d'aquesta presó també hi ha hagut recluses famoses: és el cas de l'etarra Idoia López Riaño, coneguda com a "La Tigressa", o també l'extinent d'alcalde de Marbella Isabel García Marcos, condemnada pel cas Malaya.

 

Aquesta presó es va construir el 1989, és un centre petit, amb 180 cel·les, i fa poc que se n'ha renovat la calefacció.

Segons han assegurat les fonts penitenciàries citades, Urdangarin no ha tingut cap privilegi perquè, han dit, qualsevol condemnat que estigui en llibertat en la data fixada per al seu ingrés a la presó i ho faci voluntàriament pot escollir centre penitenciari.

2 mesos per decidir

En teoria, després del seu ingrés s'obre un termini de 2 mesos perquè es decideixi la ubicació definitiva d'Urdangarin. En primer lloc, aquesta decisió depèn de la Junta de Tractament de la presó que ha escollit, la de Brieva.

 

En l'hipotètic cas que aquesta el rebutgés, Institucions Penitenciàries li hauria de buscar una altra presó. Si l'accepta, l'haurà de classificar dins dels graus de règim penitenciari.

Aquestes decisions depèn dels professionals de la junta, metges, psicòlegs i treballadors socials, que també han de proposar quines activitats i ocupacions cal assignar-li.

Directament al tercer grau

Segons el reglament penitenciari, si es considerés que el d'Urdangarin és un "cas especial" que ho recomana, se'l podria classificar directament al tercer grau o fins i tot al règim obert.

Això en els casos normals no és possible fins que el pres no hagi complert, com a mínim, una quarta part de la condemna, de manera que el jutge podria rebutjar una proposta com aquesta si no considerés prou especial el cas.

Notícia relacionada: Urdangarin es va treure en 2 cursos una doble titulació de 5 anys a ESADE

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut