Madrid

Iglesias proposa al rei un govern de Podem, PSOE i IU amb Sánchez de president i ell com a vicepresident

Pablo Iglesias al rei: "Podem té la voluntat de fer govern amb el PSOE i IU"

RedaccióActualitzat

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha dit en roda de premsa posterior a l'audiència amb el rei, que davant la "irresponsabilitat dels partits tradicionals, que s'estan limitant a fer declaracions", la seva força política ha optat per fer un pas al front:

"Li he dit al rei que Podem té la voluntat de fer govern amb el PSOE i IU. Emplaço a Pedro Sánchez a un diàleg obert a la ciutadania, perquè si aspirem a ser president i vicepresident d'un futur govern, hem de dialogar."

Iglesias ho ha comunicat primer al rei per "responsabilitat d'estat", i s'ha proposat així com a vicepresident d'un govern de "canvi i de progrés" encapçalat per Pedro Sánchez. Ha assegurat que Felip VI ho ha trobat raonable, i ha afegit que un dels ministeris d'aquest futur govern hauria de ser per En Comú Podem, com a guanyador de les eleccions a Catalunya:

"Cal un equip ministerial que assumeixi la plurinacionalitat del nostre país. La victòria d'en comú podem a les eleccions a Catalunya ha de tenir una traducció concreta en el pròxim gabinet de govern del nostre país."

Iglesias ha comparegut entre el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el seu segon a Podem, Íñigo Errejón, i a preguntes dels periodistes, ha assegurat que la seva força política no renuncia a proposar un referèndum a Catalunya. Ha afegit que no es poden posar "línies vermelles" abans de començar a negociar, i immediatament després ha suggerit que el ministeri que hauria d'encapçalar una persona d'En Comú Podem hauria de ser "el que assumeixi plantejar qüestions sobre la realitat plurinacional."

Preguntat per si la proposta de govern amb PSOE i IU ja està parlada amb aquests partits, Iglesias ha assegurat que no, i ha reiterat que per "lleialtat institucional" li ha explicat primer al rei, i ara espera parlar amb Pedro Sánchez i Alberto Garzón per començar a tenir "un diàleg transparent." Iglesias ha assegurat que només ha parlat dues vegades amb el líder del PSOE, que la resta de suposades converses de les que han corregut rumors no s'han produit, i ha assegurat que "Pedro Sánchez ara té l'oportunitat de demostrar qui mana al PSOE, si ell o Alfonso Guerra, Felipe González o Susana díaz":

"Sembla que hi ha 2 partits socialistes, un de sensat que estaria disposat a entendre's amb els que demanem canvi, i unes elits que sembla que segueixen dominant amplis espais de l'aparell del partit, i que ja diuen clarament que volen posar-se d'acord amb el PP i Ciutadans com han fet a la mesa del Congrés."

L'anunci d'Iglesias posa pressió al rei i també a Pedro Sánchez, que aquest divendres al migdia també ha estat rebut en audiència al palau de la Zarzuela. Iglesias espera que Felip VI li encarregui formar govern a Pedro Sánchez directament. El líder de Podem no ho ha dit de manera clara perquè, ha dit, respecta molt els procediments, però ha afirmat que

"no tindria cap sentit esperar a Rajoy, ni esperar a les elits que estan molt còmodes fent declaracions."

Els resultats del 20D obligarien a aquest encara hipotètic acord PSOE, Podem i IU a buscar més suports, perquè sumen 161 diputats, mentre PP i Ciutadans arriben a 163, però només amb el suport del PNB la proposta d'Iglesias ja disposaria d'una majoria suficient com per superar la segona votació del debat d'investidura. De fet, Iglesias ha mencionat aquest partit i també ERC com a possibles suports d'un govern d'esquerres com el que ha proposat al rei.

Però Pedro Sánchez no s'ha mostrat seduit per la proposta d'Iglesias. En la roda de premsa posterior a l'audiència reial, Sánchez ha reiterat que li toca a Mariano Rajoy, com a líder de la força política més votada, intentar formar govern en primer lloc, i que així li ha explicat al rei. De tota manera, el líder del PSOE també ha tornat a dir que si Rajoy fracassa, "farà tot el possible per aconseguir un govern progressista i reformista".

Iglesias, arremangat i somrient

Amb camisa blanca arremangada i sense corbata ni americana, Iglesias ha acudit somrient a la seva primera reunió oficial amb el monarca espanyol, i se'ls ha vist distesos durant la sessió fotogràfica. El líder de la formació d'esquerres li ha comentat a Felip VI que ha vist cérvols en el camí cap a La Zarzuela.

Tot i ser la primera trobada oficial entre tots dos, el rei i Iglesias ja s'havien trobat anteriorment. Va ser en una ocasió en què el líder de Podem li va regalar al cap de l'Estat una edició de les quatre primeres temporades de la sèrie "Joc de trons". Aquest cop, segons ha explicat la seva cap de premsa, Iglesias no ha portat cap obsequi per al monarca perquè "simplement ve a conversar".

El rei afronta aquest divendres l'última jornada de la primera roda de contactes amb les formacions polítiques, una roda que ha de culminar amb l'encàrrec de formar govern. Aquest encàrrec es preveia que recaigués en el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que després de certs dubtes ha confirmat que li transmetrà al monarca que vol intentar tirar endavant la investidura, malgrat no reunir els suports suficients.

Aquest dijous a la tarda el rei va complir el tràmit amb Albert Rivera, de Ciutadans, que en la roda de premsa posterior va criticar l'intent de Pedro Sánchez de "sumar escons sense un projecte comú", en referència a un possible acord entre PSOE i Podem amb partits més petits com el PNB o IU.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut