Madrid

Sánchez: "Si Rajoy fracassa, proposarem un govern progressista i reformista"

A la tarda el rei es troba amb el president en funcions, Mariano Rajoy, i haurà de decidir qui proposa per a la investidura

RedaccióActualitzat

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit que està disposat a estendre la mà a l'esquerra i a la dreta per arribar a consensos", però que "avui és el torn de Mariano Rajoy", com a candidat a la presidència del govern de la força política més votada. Després de l'audiència amb Felip VI a La Zarzuela, Sánchez ha afirmat:

"Si Rajoy fracassa, els socialistes faran tot el possible per aconseguir un govern progressista i reformista."

El secretari general del PSOE ha remarcat que "no valen les dreceres" i ha subratllat que, en aquests moments, és Rajoy qui té "el dret, el deure i l'obligació de presentar la seva investidura". Serà llavors, ha dit Sánchez, quan "el PSOE respondrà a la seva responsabilitat i la seva obligació" i "al que volen milions d'espanyols perquè hi hagi un govern estable que lideri el canvi i que faci polítiques progressistes".

Durant la seva compareixença informativa, Pedro Sánchez ha assenyalat que els socialistes proposen "vuit grans acords": una recuperació econòmica justa; un acord sobre la cultura i l'educació, derogant la LOMCE; la reconstrucció de l'estat del benestar, "danyat pel PP"; la garantia de les pensions; la regeneració de la vida democràtica; la lluita contra la violència de gènere; la recuperació del paper en la construcció europea, i, per últim, la reforma constitucional.

 

 

En el cas que Rajoy no pugui formar govern, el líder del PSOE confia a entendre's amb Pablo Iglesias. Sánchez ha agraït la proposta del diputat de Podem de formar un govern de progrés amb Esquerra Unida, però també s'hi ha referit amb ironia:

"El rei m'ha informat de la proposta d'Iglesias. He entrat a La Zarzuela sense un govern i sembla que tinc ja tots els ministres nomenats."

El líder socialista ho deia pel fet que Pablo Iglesias s'oferís a ser vicepresident i a crear ja noves carteres. En aquest sentit, Sánchez ha demanat ser "molt escrupolosos i acurats amb els procediments i els temps en democràcia, i a esperar si Mariano Rajoy aconsegueix sortir reelegit".

El secretari general del PSOE també ha explicat que "no buscarà el suport" de Democràcia i Llibertat i ERC per a la seva investidura, tot i que per obtenir l'aval de la cambra cal, com a mínim, la seva abstenció.

A la tarda, Felip VI es trobarà amb el president en funcions, Mariano Rajoy, i haurà de decidir a qui proposa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut