Hi ha hagut 14 feminicidis el 2023, i en 9 l'entorn era conscient de la violència masclista

Les denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella i les detencions han augmentat al voltant d'un 10% respecte al 2022, segons els Mossos

RedaccióActualitzat

13 dones, d'entre 26 i 72 anys, han mort assassinades per les seves parelles o exparelles des del gener a Catalunya. Unes víctimes que s'afegeixen a la dona de 79 anys assassinada pel seu fill al setembre, un cas que els Mossos d'Esquadra suma a la llista de feminicidis.

En nou dels catorze casos, l'entorn tenia coneixement que hi havia situacions de violència en la relació entre víctimes i assassins, però no es va presentar denúncia. De fet, només en un feminicidi, el d'una dona trans, hi havia una denúncia prèvia.

Amb tot, cap d'elles tenia vigent una mesura de protecció, ni judicial ni policial.

Per tot plegat, els Mossos, que han presentat les dades aquest dijous, destaquen la necessitat de millorar els mecanismes de prevenció i detecció de casos, així com l'avaluació policial dels riscos.

Els autors d'aquests 14 assassinats, d'entre 28 i 77 anys i en la majoria de casos moguts per la gelosia --segons la policia--, es van detenir poques hores després dels crims.

Més denúncies per assetjaments i trencaments de condemna

Les dades dels Mossos també posen en relleu l'augment de les denúncies per casos de violència masclista: 14.137 en total, entre gener i novembre, un 9,6% més que en els primers deu mesos de l'any passat.

Les denúncies per casos de violència masclista han augmentat un 9,6% en un any (CCMA)

Destaca l'increment de casos d'assetjament i de trencament de condemna. És a dir, l'incompliment d'una ordre de no apropament, de no comunicació o saltar-se la prohibició de residència en un determinat municipi, per exemple.

En aquest cas concret, amb 2.027 denúncies fins al 31 d'octubre, la pujada ha estat del 17,6% en un any. Aquest és també un dels delictes amb més reincidència: en els darrers cinc anys, tres de cada deu dels autors va fer entre dos i cinc trencaments de condemna i un 4,4%, més de sis.

Pel que fa als assetjaments, també augmenten significativament les denúncies, amb una crescuda del 62,8% en un any i de fins al 139,4% entre el 2015 i el 2022 --s'ha passat de les 198 de fa 8 anys a 433 l'any passat.

I els Mossos destaquen en especial els casos de l'anomenat "stalking", que es refereix als casos d'assetjament en l'àmbit digital.

També s'han enfilat les denúncies per delictes sexuals, que registren enguany un increment del 38%. S'ha passat de les 475 presentades l'any passat, a 654 els primers deu mesos d'aquest any.

Més detinguts, però menys menors

Segons els Mossos, des del gener i fins al 31 d'octubre s'han detingut 6.056 homes per violència masclista en l'àmbit de la parella. Això és un 13,2% més que en el 2022.

Ara bé, també destaquen que les detencions en autors menors d'edat han disminuït un 21,9% respecte al mateix període de l'any 2022, com pots veure en aquesta taula:

 

On demanar ajuda en cas de violència masclista

Les dones que estan patint violència per part de la seva parella o exparella, o les persones que en tinguin coneixement, tenen diversos recursos per demanar ajuda.

Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.

Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït i no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.

També funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista. El nombre de missatges de totes les converses gestionades del mes de gener al mes d'octubre del 2023 a través d'aquesta via (981 converses) ha estat 6.317.

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut