Guerra oberta per liderar Cs: Arrimadas insta Bal a recapacitar i retirar la candidatura

La presidenta del partit adverteix el número dos que, si no se suma a una candidatura unitària, ella també impulsarà una llista alternativa per continuar al càrrec

Actualitzat

Trencadissa interna a Ciutadans en ple procés de refundació del partit. El número dos de la formació taronja, Edmundo Bal, ha partit peres públicament amb la presidenta, Inés Arrimadas, i divendres va anunciar que es presentaria a les primàries per liderar Ciutadans.

Aquest dilluns, Arrimadas li ha respost combinant la mà estesa i una advertència. La presidenta del partit ha demanat al vicesecretari general que "recapaciti", que retiri la candidatura i se sumi a una candidatura unitària. Només si no ho fa, ella encapçalarà una llista alternativa per continuar liderant el partit en l'assemblea del 15 de gener.


Arrimadas, que s'ha referit a Bal en diverses ocasions amb termes com "el meu amic", "el meu company" o "la meva mà dreta", demana no perdre el temps en batalles per decidir qui serà el candidat a les eleccions generals i centrar-se a configurar una direcció més transversal per encarar les municipals.

"No m'agradaria guanyar a l'assemblea amb un partit trencat, treballaré per una llista d'unitat i estic convençuda que podem aconseguir-ho."

La líder del partit ha dit que Bal coneixia la candidatura d'unitat que prepara Arrimadas i que la decisió del número dos de presentar-se ha causat "incertesa, preocupació i sorpresa" entre la militància.

Arrimadas ha assegurat que a ella i a Bal no els separen diferències ideològiques, sinó que han topat per qüestions com la llei del "només sí és sí" o la llei trans. Per Arrimadas, "ser progressista és allunyar-se molt d'Irene Montero".

Arrimadas, en la roda de premsa d'aquest dilluns a la seu de Cs
Arrimadas, en la roda de premsa d'aquest dilluns a la seu de Cs (EFE / Fernando Alvarado)

Bal: "Semblem un partit de dretes"

Mentrestant, Bal no fa marxa enrere i manté la intenció d'optar al lideratge de Ciutadans. El vicesecretari general del partit ha demanat explícitament a la presidenta que s'aparti i no opti a la reelecció.

"No pot refundar el partit qui ve de ser el líder del partit", defensa Bal, que creu que la roda de premsa que ha fet aquest dilluns Arrimadas mostra que està d'acord amb la seva proposta d'una "candidatura d'unitat que reculli allò que els afiliats han expressat en la refundació". "Penso que la Inés ha de fer un pas al costat", conclou.


En una entrevista a RTVE, el portaveu del partit al Congrés ha reclamat un gir al centre perquè creu que, a hores d'ara, la formació taronja sembla "un partit de dretes":

"Ciutadans sembla un partit de dretes i jo vull que aquest partit torni a semblar liberal en el sentit liberal europeu, capaç de pactar a tots dos costats, amb conservadors i socialdemòcrates."


En plena polèmica, Arrimadas i Bal s'han reunit aquest dilluns a la tarda per avançar cap a la configuració d'una candidatura d'unitat.

Cs celebrarà el 9 i 10 de gener eleccions internes per escollir portaveu polític i secretari general. Pocs dies després, entre el 13 i el 15, el partit farà l'assemblea de refundació.

Des de la delegació catalana de Ciutadans es demana que hi hagi una candidatura col·legiada i d'unitat per dirigir la refundació del partit i on els territoris tinguin autonomia i representativitat en la nova direcció.

Edmundo Bal, en una intervenció des de la tribuna d'oradors del Congrés
Edmundo Bal, en una intervenció des de la tribuna d'oradors del Congrés (Europa Press / Ricardo Rubio)
ARXIVAT A:
CsInés Arrimadas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut