Barcelona

Torra i Torrent: "La fiscalia de l'estat espanyol actua amb anhel de venjança"

El govern s'ha reunit d'urgència aquest migdia al Palau de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, han fet una compareixença conjunta aquest divendres a les dues del migdia, al Parlament, després de la reunió extraordinària del govern al Palau de la Generalitat per valorar l'escrit de qualificacions que ha fet públic la Fiscalia General de l'Estat.

Tant Torra com Torrent han considerat les peticions inacceptables. Tots dos han dit que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat estan criminalitzant els dos milions de persones que van votar l'1-O

El president del Parlament ha remarcat que les penes sumen més de 200 anys de presó.

"Penes que sumen més de 200 anys de presó. 200 anys contra demòcrates, contra gent de pau. Amb qui es pot estar d'acord o en desacord, però que en cap cas han comès cap delicte. És inacceptable."

També ha denunciat que en aquest procés no es persegueixen persones, sinó idees.

"En aquest procés no es persegueixen persones, es persegueixen idees, però aquells que ho fan no saben que les idees no es poden empresonar. No saben que no renunciarem mai a decidir democràticament el nostre futur. No saben que no claudicarem davant la repressió."

Torrent veu en la petició de penes anhel de venjança:

"La Fiscalia de l'estat espanyol no actua amb un anhel de justícia, sinó de venjança."

Quim Torra s'ha manifestat en el mateix sentit a través de Twitter:

El president de la Generalitat també ha considerat que s'està criminalitzant les persones que van votar:

"La fiscalia està criminalitzant els més de dos milions de persones que amb el seu cos van defensar les urnes l'1 d'octubre."

Torra s'ha adreçat amb duresa a Pedro Sánchez. L'ha acusat de còmplice de la repressió i ha lamentat que hagi perdut una oportunitat d'or per treure el conflicte de la justícia.

"El president Sánchez ha decidit no actuar, que és el mateix que ser còmplice de la repressió. I no, que l'Advocacia de l'Estat acusi de sedició en comptes de rebel·lió no és un gest, és un menyspreu absolut als demòcrates empresonats."

"El govern espanyol ha perdut una oportunitat d'or per treure dels tribunals el conflicte que es viu a Catalunya i tornar-lo a la política."

Torra ha avisat l'estat espanyol que amb més repressió no s'acabaran les ànsies de llibertat i ha apel·lat a l'esperit del 3 d'octubre per persistir en la defensa del dret a l'autodeterminació.

La declaració institucional conjunta de Torra i Torrent s'ha fet a la sala Auditori del Parlament amb la presència de tot el govern i d'una àmplia representació dels diputats de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els comuns. També hi havia diputats al Congrés i eurodiputats d'aquests partits.

Abans, reunió amb els familiars

Abans, a dos quarts de dotze, una àmplia representació dels familiars dels presos s'ha reunit amb el president, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi.

Entre d'altres, hi havia Meritxell Lluís, dona de Josep Rull; Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn; Susanna Barreda, dona de Jordi Sànchez, i Laura Turull, filla de Jordi Turull.

La reunió amb els familiars pràcticament ha coincidit amb el moment en què se sabien les penes que demana la fiscalia.

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàQuim TorraRoger TorrentRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut