La façana de l'església de Sant Felip Neri va ser de les poques parts que van aguantar dretes (@arxiunacional/fons brangulí))
La façana de l'església de Sant Felip Neri va ser de les poques parts que van aguantar dretes (@arxiunacional/fons brangulí))
Barcelona

Fa 80 anys del bombardeig de l'aviació italiana a la plaça de Sant Felip Neri

Un dels atacs més devastadors de la Guerra Civil va causar 42 morts, la majoria nens

RedaccióActualitzat

El 30 de gener de 1938, l'aviació italiana aliada de Franco va bombardejar la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona. L'atac, un dels més devastadors de la Guerra Civil a Barcelona, va causar 42 morts, 30 dels quals nens refugiats al convent de la plaça.

A primera hora del matí, una bomba va impactar directament a l'església, que es va enfonsar i va caure sobre el soterrani on hi havia els nens. Dues hores més tard, a les 11 del matí, mentre la gent retirava cossos i runa, els avions van tornar a bombardejar el lloc. A més d'aquest, durant aquell mes va haver-hi diversos bombardejos dels aliats feixistes sobre la població civil barcelonina.

 

 

Una placa recorda els fets a la mateixa plaça, i l'impacte de la metralla encara és visible a la façana de l'església, una de les poques parts que va resistir el bombardeig.

 

Coincidint amb el 80è aniversari dels fets, i també amb el Dia de la No Violència, els alumnes de l'Escola Sant Felip Neri han interpretat una cançó per recordar les 42 víctimes. (Imatge cedida per Sergi Bernal)

 

Notícia relacionada: 80 anys del bombardeig que va destruir l'Escola del Mar de la Barceloneta

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut