La Comissió Europea vol que el "roaming" desaparegui a tota la UE.
La Comissió Europea vol que el "roaming" desaparegui a tota la UE.
Madrid

Espanya i Portugal podrien ser pioners amb l'eliminació del "roaming" a la UE

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el primer ministre portuguès, José Sócrates, debatran el mes vinent la possibilitat d'eliminar les tarifes d'itinerància o "roaming" per les trucades de telefonia mòbil entre Espanya i Portugal. És un dels punts que es debatran en la trobada entre els dos països per tractar acords bilaterals. La Comissió Europea veu amb bons ulls aquesta iniciativa i, de fet, pretén ampliar-la a la resta de la Unió abans del 2015.

Actualitzat
La reunió del mes que ve entre José Luis Rodríguez ZapateroJosé Sócrates podria servir per acordar la fi del "roaming" entre els dos països. "roaming" és la paraula anglesa que fa referència a la itinerància, és a dir, la capacitat d'un telèfon mòbil de funcionar d'una zona de cobertura a una altra. El "roaming" és, per tant, allò que permet que un usuari utilitzi el seu telèfon mòbil en les xarxes de les operadores d'altres països. Això suposa un cost per a la persona que rep la trucada, un cost que la UE vol eliminar. Els governs espanyol i portuguès, doncs, volen que els usuaris puguin fer trucades entre els dos països amb la tarifa habitual.

El primer ministre portuguès assegurava fa poques setmanes en una entrevista que un acord d'aquest tipus suposaria "un benefici considerable" per als comerços bilaterals i per als milions de persones, entre turistes i homes de negocis, que traspassen les fronteres de tots dos països. Espanya és el país que més activitats comercials duu a terme amb Portugal: més de 8.000 milions d'euros d'importacions portugueses i prop de 16.000 milions en exportacions espanyoles.

Un acord sobre el "roaming" entre tots dos països tindria un impacte directe entre els operadors Orange i Vodafone, que són les principals operadores de tots dos països.

Adéu al "roaming" abans del 2015?

La Comissió Europea ja ha assenyalat que aquesta mesura és molt positiva. En declaracions recollides pel diari "The New York Times", la comissària europea supervisora de Telecomunicacions, Neelie Kroes, ha afirmat que "les diferències significatives entre les tarifes i els aranzels nacionals no poden justificar-se en un veritable mercat únic". De fet, la Comissió, que valora la mesura com un benefici per al comerç i el desenvolupament de les empreses de telecomunicacions, pretén estendre-la al conjunt de la Unió abans del 2015.

Les lleis actuals sobre el "roaming" de la Unió Europea expiren al juliol del 2012 i la Comissió espera poder oferir noves propostes la primavera vinent.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut