Pista de l'aeroport del Prat, moment que es feia l'intercanvi d'òrgans a peu de l'avioneta que els ha transportat entre Barcelon…
Pista de l'aeroport del Prat, moment que es feia l'intercanvi d'òrgans a peu de l'avioneta que els ha transportat entre Barcelona a Pisa

Espanya i Itàlia fan el primer trasplantament creuat renal del sud d'Europa

Una base de dades de parelles de receptor i donant incompatibles ha permès trobar un cas com el seu per poder intercanviar-se

Actualitzat

Catalunya fa amb Itàlia el primer trasplantament creuat internacional de ronyó del sud d'Europa. És el primer que s'ha fet a Espanya, el segon a Europa i el tercer del món.

Han estat dues parelles, una de Barcelona i una altra de Pisa, que no eren compatibles entre ells han intercanviat els ronyons dels seus donants.

A Barcelona, la pacient feia 20 anys que ja havia rebut un ronyó de la seva mare, però amb els anys, un desgast de l'òrgan la va obligar a tornar a la diàlisi. La seva parella li oferia un dels seus ronyons, però no eren compatibles.

 

 

A través de la creació d'una base de dades de casos similars, d'incompatibilitat entre el pacient i el seu donant, s'ha pogut trobar una solució, segons explica, Lluís Guirado, cap del Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert.

"Teníem una parella, un matrimoni, no compatible entre ells i a Itàlia teníem una altra parella en la mateixa situació. El que hem fet és crear una base de pacients incompatibles, que no teníem, entre diversos països, Espanya, Itàlia, Portugal i hem trobat una parella molt compatible amb la nostra. I el que hem fet és realitzar aquest trasplantament creuat."

 

 

Les respectives intervencions d'extracció i de trasplantament van tenir lloc a la Fundació Puigverd de Barcelona i a Pisa a l'Ospedale Cisanello, el passat 19 de juliol, i actualment donants i receptors es troben en perfecte estat i ja han estat donats d'alta. Com ho explica un dels donants, "ha estat una possibilitat meravellosa".

"D'una altra forma hauria estat molt difícil poder trasplantar la meva dona. Aquesta possibilitat és meravellosa per millorar en qualitat de vida. El trasplantament creuat i entre països no en va fer dubtar, el que importa és el resultat, i l'equip mèdic m'ha donat molta confiança. Ha estat com un petit miracle. Després de passar per diàlisi, anar dos cops per setmana durant 4 hores, la gent que no ho ha passat no sap què és. Ara ella podrà fer vida normal, ara viu com una persona normal."

 

 

Programa internacional de trasplantaments creuats

Aquesta operació ha estat fruit del programa de Trasplantament Renal Creuat Internacional, impulsat per l'Organització Nacional de Trasplantaments ONT, a Espanya. Hi participen amb l'estat espanyol, Itàlia i Portugal, amb deu hospitals a Espanya, tres a Itàlia i un de portuguès.

Primer va caldre crear una base de dades que per ara compta amb 113 parelles (de pacient i donant incompatibles entre ells): 79 de espanyoles, 19 de portugueses i 15 d'italianes.

Aquesta és la primera vegada que a Espanya es fa un trasplantament creuat amb persones de fora de l'Estat. Això complica una mica més el procés, explica Lluís Guirado, perquè primer es va haver d'ajustar la legislació de trasplantaments dels diferents països.

"El primer pas va ser ajustar les legislacions dels tres països, Espanya, Portugal i Itàlia, perquè confluïssin en un espai comú de trasplantament per què tots treballéssim, més o menys, amb les mateixes regles. Després tenir els pacients incompatibles de cada país en aquesta base de dades, cada 4 mesos fer un creuament, -com es fa amb la base de dades nacional-, per veure si hi ha possibilitat d'intercanvis. Vam començar i va sortir aquesta parella i ho vam poder fer."

Només es van trigar 8 setmanes des que es van detectar les dues parelles que podien creuar-se fins que es van fer les intervencions.

El 19 de juliol a Barcelona i a Pisa s'extreia dels donants un ronyó. El de Pisa va viatjar en avioneta fins a l'aeroport del Prat on es va fer l'intercanvi d'òrgans. A cada hospital ja estava preparat el receptor i receptora que esperava el seu nou ronyó.

 

 

Segons l'equip mèdic el més complicat és la comunicació i posar-se d'acord en dates i disponibilitat prèvia a la intervenció però ni la distància ni l'operació és un problema, segons explica Alberto Breda, cap de l'equip quirúrgic de trasplantament renal i de la Unitat d'Urologia Oncològica de la Fundació Puigvert.

"No és una dificultat de distància. Sí que comporta un augment de dificultats comunicatives ja que són dos sistemes de trasplantament nacional diferents i, per tant, tota la logística és més complicada des d'un punt de vista de l'organització, però l'acte quirúrgic i la logística és exactament la mateixa."

"Nosaltres ja a Espanya vam ser pioners a Europa en fer intercanvis entre parelles espanyoles en avió. Posar un ronyó en una avioneta cap a Itàlia amb una hora de vol o que vagi a Sevilla amb una hora de vol o a Canàries amb tres hores, no preveu cap tipus d'estrès més del que suposa la donació en viu."

 

 

El primer trasplantament creuat es va fer a Espanya l'any 2009 i des d'aleshores se n'han fet 194 en l'àmbit de l'Estat.

Ara amb l'ampliació de la base de dades a altres països permetrà augmentar la possibilitat que tenen les parelles no compatibles entre elles, de trobar un donant i un receptor que estigui en el seu mateix cas i fer possible el trasplantament entre donants vius.

 

L'Organització Nacional de Trasplantaments forma part de l'Aliança de Trasplantaments del Sud format per Espanya, França, Itàlia, Portugal, la República Txeca i Suïssa, a banda dels tres països que han participat, ara s'espera que la resta s'hi incorpori a mesura que es vegin més resultats.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut