Les oficines centrals de CaixaBank a Barcelona. (Foto: ACN)
Les oficines centrals de CaixaBank a Barcelona. (Foto: ACN)
Madrid

Es constitueix el "banc dolent" amb les aportacions dels grans bancs menys el BBVA

La Sareb ha ampliat capital per donar entrada a cinc inversors privats: el Santander, amb 164 milions; CaixaBank amb 118 milions; el Sabadell, amb 66 milions; el Popular, amb 57 milions, i Kutxabank, amb 25 milions.

RedaccióActualitzat
La societat que gestionarà els actius immobiliaris tòxics de la banca, la Sareb o "banc dolent", s'ha constituït amb aportacions econòmiques de tota la gran banca, que hi han destinat inicialment 430 milions, tot i que amb l'absència destacada del BBVA. En un principi, la Sareb ha ampliat capital per donar entrada a només cinc inversors privats: el Santander, amb 164 milions; CaixaBank, amb 118 milions; el Sabadell, amb 66 milions; el Popular, amb 57 milions, i Kutxabank, amb 25 milions.

Aquestes xifres suposen la quarta part de les aportacions totals de cada entitat. El 75% restant es farà en forma de compra de deute subordinat en els properes setmanes. D'aquesta manera, sumant l'aportació en efectiu i la compra de deute, el Santander aportarà un total de 656 milions, CaixaBank 472, el Sabadell 264, el Popular 228 i Kutxabank 100. Tot plegat sumarà 1.700 milions d'euros.

El Ministeri d'Economia ha indicat que abans de finals d'any es farà una nova ampliació de capital per donar entrada a altres entitats de crèdit i asseguradores privades que hi han donat suport i que permetrà donar sortida als actius tòxics de la banca. De moment, ja han anunciat que s'hi sumaran Bankinter amb 55 milions, Deutsche Bank amb 15 milions i asseguradores com Mapfre amb 50 milions, la Mutua Madrileña amb 30 i Pelayo amb 3.

El 2013, es farà una altra operació subscrita pels actuals accionistes i "d'altres que s'incorporin en aquesta segona fase". L'Estat, a través del FROB, ha aportat a la Sareb 430 milions en forma de capital.

La constitució del capital social del "banc dolent" s'ha alentit per les negociacions amb el BBVA, ja que el govern espanyol ha intentat fins a l'últim moment que s'hi sumés.
Anar al contingut