ERC: "Hem de superar els cops de volant per sumar una gran força democràtica"

Els republicans consideren que el ple d'investidura és "una victòria en si mateix"

Actualitzat

Esquerra Republicana considera que el sol fet que hi hagi un debat d'investidura al Parlament suposa un triomf democràtic. Així ho ha assegurat el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en la rèplica al discurs del candidat a la presidència Jordi Turull:

"Volen decidir el president dels catalans, però només el Parlament pot decidir el president. La d'avui pot ser una investidura efectiva, amb un candidat escollit pel poble. Passi el que passi, qui guanya és la política, la democràcia. El Parlament tornarà a exercir la seva sobirania."

Ara bé, els republicans consideren que hi ha un país "per salvar" i per això han reclamat que s'actuï pensant a ampliar les bases de l'independentisme:

"Encara hem de créixer més. Hem d'anar més enllà del driblatge en curt. Hem de superar els cops de volant. Hem de posar les llums llargues per aconseguir una força democràtica i pacífica, enorme, perquè ha de superar el poder i els interessos de la formidable aliança conservadora, per superar els immobilistes i trencar l'statu quo."

Sabrià ha considerat que estem "en un estat d'excepció" i que el govern espanyol ha fet retrocedir Catalunya "a l'antesala de la democràcia".

"Que tots els representants escollits democràticament per la ciutadania no puguin ser avui aquí posa en evidència de quin Estat hem de sortir. L'Estat ha jugat la carta de la repressió i els tribunals perquè ha renunciat a convèncer els catalans."

El portaveu republicà, que ha recordat que avui qui hauria de parlar en nom d'ERC és Oriol Junqueras, empresonat a Estremera, ha defensat que la prioritat ha de ser revocar l'aplicació de l'article 155 i ha proclamat el suport "sincer" del seu grup a Turull:

"Necessitem tornar a posar en marxa aquest país perquè cada dia de 155 la ferida és més profunda i no ens ho podem permetre. Avui li donem a Turull tot el nostre suport més sincer."

En opinió de Sabrià, el ple d'aquest dijous és un acte de "dignitat" comparable amb l'1 d'octubre:

"Avui fem un acte de dignitat, de valor, de coratge i de fermesa com ja vam fer l'1 d'octubre. Ens posem dempeus i aixequem el cap per fer-nos nostre el govern i fem el primer pas per recuperar l'autogovern de Catalunya que Madrid ha usurpat interpretant de forma barroera la seva Constitució, aquella que no volien l'any 78 i que van trencar per sempre el 2010 amb la sentència de l'Estatut."

 

Els republicans han demanat que es preservin les victòries electorals de l'1-O i el 21-D:

"No podem posar en risc la immensa victòria de l'1 d'octubre ni la revàlida del 21 de desembre. No podem renunciar a anar endavant. No podem posar en risc l'esperit de l'1 d'octubre.

Ni volem ni podem quedar-nos presoners de les trampes judicials. No volem tornar a entrar en un bucle electoral."

Sabrià ha destacat que les inversions estrangeres a Catalunya "han fet rècords històrics malgrat totes les amenaces", un fet que "al bloc monàrquic no li agrada sentir" i ha defensat que cal formar un govern per seguir treballant.

En opinió del portaveu republicà, les autoritats espanyoles "encara no han paït la gestió posterior a l'atemptat de Barcelona i ho estan fent pagar a l'honorable conseller Forn i al major Trapero".

Sabrià ha ironitzat sobre la intervenció de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que en més d'una ocasió s'ha adreçat a Turull canviant-li el nom:

"Haurien de renovar el seu discurs i així no li dirien Mas a Puigdemont i Puigdemont a Turull. Només hi hem trobat a faltar 'Matrix'."

El portaveu d'Esquerra ha acabat la intervenció parafrasejant Lluís Companys: "Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a vèncer. Visca Catalunya!"

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut