Tikrit

Enterren Saddam a prop de Tikrit, junt amb les despulles dels seus fills morts el 2003 pels EUA

Saddam Hussein ha estat enterrat a la població iraquiana d'Ajoua, prop de Tikrit, al mateix lloc on l'any 2003 es van enterrar els seus fills Udai i Qusai, morts per les tropes nord-americanes. Així ho havia demanat ell mateix als seus advocats. El cadàver de Saddam va ser entregat a la família, poc després de l'execució. L'expresident de l'Iraq va morir ahir penjat a la forca sobre les quatre de la matinada. L'execució va desfermar l'alegria entre molts xiïtes, però també una cadena d'atemptats que va es va saldar amb la vida d'una setantena de persones.

Actualitzat

Enmig de fortes mesures de seguretat i amb poques persones presents -de desenes parla la televisió qatariana Al-Jazeera-, les restes de Saddam han estat enterrades a la una de la matinada, les tres hora local, a Ajoua, poble natal de l'exrais, emplaçat a uns 170 quilòmetres al nord de la capital. Aquesta població és a prop de Tikrit, capital de la província sunnita de Salahedin. 

El cos de Saddam ha estat enterrat en una tomba a prop d'on són les despulles d'Udai i Qusai, fills del dictador que van morir a mans de l'exèrcit dels EUA a Mossul després de la invasió. En unes imatges enregistrades per una televisió local, es pot veure el fèretre cobert per la bandera del país i incondicionals resant l'oració de la matinada abans del sepeli. Segons Al-Jazeera, els familiars han començat a rebre condols, pocs, segons una persona que afirma ser cosí de l'exdictador.

Segons el vicegovernador de la província, Abdala Hassan, el desplaçament de les despulles de Saddam fins a Tikrit ha necessitat l'autorització expressa del Departament d'Estat dels EUA i de Bush. Tikrit i altres localitats de la seva província estan sota toc de queda en previsió de disturbis i atemptats.

L'expresident de l'Iraq va morir ahir penjat a la forca poc abans de les quatre de la matinada. Les imatges dels moments previs al seu escanyament han donat la volta al món i l'Iraq ha convertit la seva mort en un espectacle. Saddam ha estat executat després de ser declarat culpable per la matança de 148 xiïtes al poble de Dujail el 1982.

L'execució de Saddam representa el punt final a una època que, de fet, havia acabat feia gairebé quatre anys, en iniciar-se la invasió anglonord-americana de l'Iraq, però també és un nou greuge per la minoria sunnita, a la qual pertanyia Saddam i d'on surten bona part dels insurgents, que no van trigar a reprendre la seva macabra rutina, més motivada després de l'execució del seu antic líder. L'explosió de cinc cotxes bomba ahir a Bagdad i la d'un a Kufa, tots en zones de majoria xiïta, van acabar amb la vida de més de 70 persones.

Els xiïtes van sortir als carrers del sud de l'Iraq per celebrar l'execució de Saddam, que va ser condemnat a la forca per la brutal repressió que va ordenar sobre Dujail. Precisament des d'allà es va seguir amb especial atenció. Però no tot va ser alegria a l'Iraq. Els sunnites, coreligionaris de Saddam, van mostrar discretament la seva indignació pel que consideren una mort injusta.

A l'exterior, la comunitat iraquiana a l'exili va reaccionar amb entusiasme. El president dels Estats Units, George Bush, va qualificar la mort de Saddam de "fita important" per instaurar la democràcia al país, mentre que la Unió Europea va qualificar l'acte de "barbàrie". A bona part del món àrab va causar indignació el dia escollit per complir la sentència, durant la celebració més sagrada dels musulmans: uns dies en què se sol perdonar alguns presoners.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut