Washington

La mort de l'exrais iraquià divideix la comunitat internacional i el món àrab

Tan bon punt s'ha conegut la notícia de l'execució de Saddam, les reaccions a la seva mort no s'han fet esperar. Des dels Estats Units, George Bush ha assegurat que s'obre una etapa important en el camí cap a la democràcia i ha insistit en l'equitat del judici que ha rebut l'exrais. Una afirmació que s'ha posat en dubte des d'Europa, on les primeres declaracions s'han centrat en el rebuig a la pena de mort. Reaccions prudents molt diferents a la de països veïns i enemics del règim baasista. L'Iran ha parlat de victòria del poble iraquià i Israel ha dit que s'ha fet justícia. En canvi, Hamas ha parlat d'assassinat i Líbia ha decretat tres dies de dol.

Actualitzat

Un dels primers a reaccionar després de la confirmació de la mort del rais iraquià ha estat el president dels Estats Units. En un comunicat, George Bush ha assegurat que Saddam ha mort després de "rebre un judici just", com el "tipus de procés que ell va negar a les víctimes del seu brutal règim". Tanmateix, ha alertat que l'execució no significa el punt final a la violència a l'Iraq, però sí que significa, ha afegit, "una fita important en el rumb seguit per l'Iraq per convertir-se en una democràcia que es pugui governar, sostenir i defensar, a més de ser aliada a la guerra contra el terrorisme".

També s'esperava amb interès la reacció de Londres, el màxim aliat dels nord-americans en la guerra contra l'Iraq. La ministra britànica d'Exteriors, Margaret Beckett, ha destacat que Hussein "ha rendit comptes per alguns dels terribles delictes comesos contra la població iraquiana" i ha puntualitzat que Londres respecta la decisió de les autoritats d'aquell país. També ha recordat, però, que el seu govern no dóna suport a l'ús de la pena de mort ni a l'Iraq ni en qualsevol altre lloc.

La presidència de la Unió Europea ha expressat, com també han fet la majoria de capitals europees, la seva oposició a la pena de mort i a l'execució de l'expresident iraquià encara que no hi hagués "cap dubte de la seva culpabilitat en greus violacions dels drets humans". El ministre d'Afers Estrangers de Finlàndia, Erkki Tuomioja, ha advertit també que el procés en el qual va ser condemnat a mort Saddam Hussein "va ser objecte de greus objeccions", però no ha ofert més precisions sobre aquest argument.

Pel secretari general del Consell d' Europa, Terry Davis, l'execució de Saddam, malgrat els crims que va cometre, ha estat un error i ha demanat a les autoritats iraquianes que aboleixin la pena capital. Davis ha afegit que la mort de Saddam és una oportunitat perduda perquè l'Iraq s'unís al món civilitzat. Ara Saddam ja no paga pels seus crims, ha dit, "està mort mentre els iraquians continuen patint la violència i el caos". El representant europeu ha afegit que el que necessiten és justícia, reconciliació i pau, i no pena de mort i venjança". 

A l'Afganistan, l'altre país on els Estats Units lliuren el seu combat contra el terrorisme, el president, Hamed Karzai, s'ha mostrat prudent, però ha criticat que l'execució s'hagi fet en vigílies de la festa musulmana del sacrifici.

Al món àrab, en canvi, la reacció ha estat d'indignació i rebuig; i el moviment islamista palestí Hamas ha parlat d'"assassinat polític". A Líbia, s'han decretat tres dies de dol per a qui consideren un presoner de guerra. Són reaccions a les antípodes de l'alegria que han manifestat països que tenien el règim baasista iraquià per enemic com ara l'Iran, que considera la mort com una victòria per als iraquians, o Israel, que diu que s'ha fet justícia.

Un altre dels llocs on s'ha celebrat la mort de Saddam Hussein ha estat a Kuwait, país amb el qual va estar en guerra als anys noranta. L'exministre d'Informació kuwaitià Saad bin Tafla al-Ajmi s'ha referit a la seva mort com el millor regal de la festa del Sacrifici al món musulmà. Al-Ajmi presideix una comissió estatal encarregada de buscar 600 desapareguts durant els set mesos que Saddam Hussein va controlar l'emirat.

Per la seva banda l'ONG Humans Right Watch ha condemnat l'execució de Hussein perquè la consideren fruit d'un procés irregular.

Anar al contingut