Barcelona

Els nous negocis dels xinesos a Catalunya

Els emprenedors xinesos deixen de banda restaurants i basars per buscar noves fórmules en el sector del comerç

RedaccióActualitzat

Una experiència pionera a Fort Pienc, el Chinatown de Barcelona, està aconseguint que treballin conjuntament xinesos i autòctons. Per primer cop, treballen braç a braç en la promoció econòmica del barri, dins de l'Associació de Botiguers i Comerciants del Fort Pienc.

Es tracta d'emprenedors xinesos de la nova generació, que volen fer horaris normals i corrents, com els seus col·legues autòctons. O que inverteixen en negocis innovadors que els seus pares i familiars veuen amb recel, marcats per la tradició.

La realitat és que el govern de Pequín està restringint la sortida de capital cap a l'estranger i per això els xinesos de Catalunya cada vegada dependran més dels seus propis recursos. Una nova generació de xinesos està deixant enrere els tradicionals basars o els restaurants.

Els empresaris xinesos que van obrir botigues de venda de roba a l'engròs al carrer de Trafalgar de Barcelona s'han traslladat en massa a un polígon de Badalona.

 

 

Els nous negocis dels fills d'aquests primers emigrants xinesos han fet un salt fins a l'Arc de Triomf, amb botigues que tenen molt poc a veure amb els restaurants o els basars dels seus pares. Hi ha des de material per a la construcció fins a parafarmàcies, com la de l'Annie Yang.

 

"Hem obert una parafarmàcia al costat d'una farmàcia. El propietari, els primers dies, venia a controlar-nos. Ara ve menys. Volem ser una bona competència. A més, tanquem diumenges i festiu. S'ha de descansar per poder treballar millor."

 

 

 

Un altre establiment regentat per xinesos és una agència de turisme que, a la vegada, ven pisos per a inversors de la Xina que visiten Barcelona com a turistes i se n'enamoren. Ara estan preocupats perquè el govern xinès acaba d'anunciar que pensa restringir la sortida de capitals i això els farà perdre clients.

A més a més, noten la competència d'altres països, com ara Portugal, Grècia o Irlanda, que s'han apuntat al carro del govern espanyol i també ofereixen obtenir la nacionalitat a canvi d'inversions superiors als 500.000 euros. Ho explica Chuang Yi, propietari de la immobiliària Nar.

"És un moment crític per a nosaltres intentant canviar de perfil de client. Ja no anem a buscar el gran inversor, sinó a l'empresari xinès local, que ha estalviat suficient diner per comprar-se un pis aquí."

 

 

 

Amb els restaurants, està passant el mateix. En una classe de cuina organitzada al Centre Cívic del Fort Pienc, l'Associació de Restauració Xinesa de Catalunya ha fitxat el xef d'un gran restaurant de cuina catalana perquè els ajudi a descobrir el secret dels seus famosos sofregits. Volen aprendre a fer paelles de qualitat. Al cap i a la fi, porten un producte, l'arròs, que ells coneixen força bé.

 

 

Anar al contingut