Exterior de la presó de Tarragona.
Exterior de la presó de Tarragona.
Tarragona

Els Mossos detenen un dels dos presos fugits de la presó de Tarragona

El director general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, ha assegurat que la fuga s'ha produït per un error d'un funcionari que "no ha activat el pla de seguretat". Els dos reclusos s'han escapat després de la confusió pel suïcidi a la infermeria d'un altre intern. Un tercer home ha intentat fugir, però ha estat interceptat pels Mossos.

RedaccióActualitzat
Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns a la tarda un dels dos presos fugits al matí de la presó de Tarragona. Segons la policia, el detingut, de nacionalitat veneçolana, ha estat arrestat en un camí agrícola prop del Morell, al Tarragonès i se l'acusa d'un presumpte delicte de ruptura de condemna i d'atemptat contra un agent de l'autoritat.

A part dels dos presos fugits, un tercer ho ha intentat, però ha estat interceptat pels Mossos d'Esquadra fora del centre penitenciari. Els reclusos han aprofitat la confusió després del suïcidi d'un altre pres a la infermeria per fugir. El director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat,  Xavier Martorell, ha assenyalat directament l'error d'un funcionari que estava a la garita de control i que "no ha activat el pla de seguretat".

Segons ha explicat Martorell, un intern que estava a la infermeria ha detectat que un altre pres s'havia suïcidat i ha avisat per activar el protocol en aquests casos, fet que suposa una redistribució d'efectius. Una hora després, aprofitant la confusió, els tres presos han fugit grimpant per un mur fins a la garita del funcionari de seguretat, que ha reconegut que ha vist algú pujant a la garita, però que no ha activat el protocol estipulat. En arribar al carrer, un agent que controlava el perímetre exterior de la presó, situada a l'avinguda de la República Argentina de Tarragona, ha vist els tres homes, que han intentat treure-li la pistola. Després d'un forcejament, el mosso ha pogut retenir un dels tres reclusos.

Els altres dos, empresonats per robatori amb intimidació, han aconseguit fugir. Segons ha puntualitzat Martorell, "dins del sistema penitenciari no havien estat qualificats de perillosos". Un d'ells ja s'havia escapat amb anterioritat de la presó de Lleida.

Els sindicats denuncien manca de recursos

Els representants de CCOO i UGT al centre penitenciari de Tarragona critiquen que s'hagi atribuït a un funcionari la responsabilitat de la fuga. En un comunicat, Comissions han atribuït la fugida a l'estat de les instal·lacions, que "són de mitjans del segle passat". A més, hi ha una "evident falta de personal que es mira de dissimular amb un sistema de càmeres de vigilància insuficients". CCOO ha denunciat diverses vegades les mancances a la Conselleria d'Interior, però aquesta li passa la ""la patata calenta" a Justícia sense que ningú ho solucioni.

Els sindicats no neguen que el treballador s'hagi pogut equivocar, però defensen que, en aquell moment, es trobava tot sol vigilant les desenes de presos que eren al pati, ja que el seu company ha hagut d'anar a la infermeria, on s'havia suïcidat un altre reclús. "És impresentable que l'administració digui que ha estat un error humà. Aixó és perquè no s'està invertint ni un duro en aquesta presó i en tenim una de nova -al Catllar- que està tancada", ha criticat a l'ACN el representant de CCOO, Ángel Urbao.

Sis reclusos ja s'han escapat aquest any

Aquest any ja s'han escapat sis reclusos: cinc directament de les presons catalanes i, un altre, aprofitant una visita a l'Hospital Clínic, mentre estava custodiat pels Mossos.

La fugida més sonada va ser al gener a Figueres, quan dos presos van saltar al carrer, desplegant uns llençols per la finestra. El mateix dia se'ls va trobar. La setmana passada un altre pres també es va escapar de la presó Model de Barcelona. Va ser per la porta del davant i aprofitant una visita de la família. Al seu lloc, s'hi va quedar un familiar que es va fer passar per ell. El reclús, un home acusat d'un delicte de violència domèstica, encara no ha estat localitzat.
Anar al contingut