Ivanka Trump, acompanyada del secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, estrena l'ambaixada a Jerusalem (Reuters)
Ivanka Trump, acompanyada del secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, estrena l'ambaixada a Jerusalem (Reuters)
Jerusalem

Trump a l'estrena de l'ambaixada a Jerusalem: "La nostra esperança és la pau"

El president nord-americà ho diu a la cerimònia inaugural de l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem a través d'un missatge gravat

RedaccióActualitzat

Era una de les promeses més polèmiques de Donald Trump i aquest dilluns a la tarda s'ha fet efectiva: l'ambaixada nord-americana s'ha traslladat de Tel Aviv a Jerusalem.

La polèmica seu diplomàtica ja s'ha inaugurat i ho ha fet enmig de greus incidents a Gaza. Ja hi ha hagut almenys 52 palestins morts i més de 2.000 ferits en els enfrontaments amb l'exèrcit israelià a la frontera. Desenes de milers de manifestants han protestat contra el trasllat de l'ambaixada.

A la cerimònia d'inauguració de la nova seu nord-americana, Donald Trump no hi ha estat present, però sí que hi ha enviat un missatge gravat. En aquest missatge, Trump ha afirmat que "la nostra gran esperança és la pau", tot i que el trasllat d'ambaixada hagi indignat els palestins i estigui provocant desenes de morts i centenars de ferits en aquesta jornada tan especial.

El president dels Estats Units ha remarcat en aquesta declaració a distància que el seu país aposta per l'entesa:

"Els Estats Units continuen plenament compromesos a facilitar un acord de pau durador. I ho faran sempre perquè Israel és un gran amic i un soci en la causa de la llibertat i la pau."

La cerimònia ha començat amb l'himne dels Estats Units i les paraules de l'ambaixador a Israel, David Friedman. "Avui obrim l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem, Israel", ha dit l'ambaixador davant del president israelià, Reuvén Rivlin; el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i la delegació nord-americana enviada per Trump, la seva filla Ivanka i el seu marit, el jueu Jared Kushner.

Ivanka Trump s'ha referit a la capitalitat de Jerusalem:

"En nom del 45è president dels Estats Units d'Amèrica, us donem la benvinguda oficialment, per primera vegada, a l'ambaixada dels Estats Units aquí a Jerusalem, la capital d'Israel."

 

Netanyahu ha agraït el gest:

"Gràcies, Trump, per tenir el coratge de complir les teves promeses."

El primer ministre israelià ha preparat el trasllat d'ambaixada com una gran festa d'estat. Milers de policies, però, estan desplegats a la zona. Aquest dilluns, els palestins commemoren la Nakba, la seva expulsió, que coincideix amb el setantè aniversari de la creació d'Israel.

L'absència del president Trump és significativa, però això no ha rebaixat els elogis de Netanyahu a la decisió dels Estats Units. Diu el primer ministre que és el reconeixement de Jerusalem com la capital d'Israel. La resta de la comunitat internacional, però, considera que aquesta decisió no farà més que agreujar el conflicte amb els palestins.

 

 

Setanta anys de conflicte

Aquest conflicte es remunta setanta anys enrere, un dia com avui, un 14 de maig de l'any 1948, amb la proclamació de l'Estat d'Israel per part de l'aleshores primer ministre, Ben Gurion.

El naixement de l'Estat jueu, sorgit de l'horror de l'holocaust de l'Alemanya nazi per donar acollida a la diàspora jueva que fugia d'Europa, va suposar la partició de Palestina i la desestabilització del Pròxim Orient amb diverses guerres. La més important, la dels Sis Dies, l'any 1967, amb la qual Israel va ampliar les seves fronteres al Jerusalem Est, Gaza i Cisjordània. Israel, que es va fundar amb poc més de 700.000 jueus, té avui una població de més de 8 milions d'habitants.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut