Washington

Els EUA envien dos vaixells de guerra a Líbia amb centenars de soldats

El govern dels Estats Units ha reforçat amb 400 soldats més els dos vaixells de guerra que es dirigeixen cap a Líbia, amb la missió de realitzar tasques d'evacuació i de caire humanitari, segons ha informat el secretari de Defensa, Robert Gates. La Casa Blanca no descarta posar en marxa accions militars. Una de les possibilitats que té més força és imposar una zona d'exclusió aèria sobre Líbia. Mentrestant, el país continua amb una situació molt complicada, amb milers de refugiats.

Actualitzat
El Pentangon segueix la situació de Líbia amb "extrema cautela" i analitza les possibilitats d'una intervenció militar, decisió que podria tenir "importants conseqüències" a la regió, ha explicat Gates. Les opcions li seran plantejades al president dels Estats Units, Barack Obama.

De moment, una de les possibilitats que pren més força és imposar una zona d'exclusió aèria sobre Líbia, opció exigida per un elevat nombre de legisladors republicans.

El marge de maniobra és estret. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar dissabte passat una resolució on no era partidari d'autoritzar l'ús de la força a Líbia. La comunitat internacional està molt dividida i no hi ha unanimitat d'actuació tampoc a l'OTAN.

Els Estats Units insten Gaddafi a marxar

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, que ha participat a Ginebra en la trobada extraordinària sobre Líbia del Consell de Drets Humans de l'ONU, ha advertit que el general ha de marxar ràpid i sense violència, i ha afegit que el govern dels Estats Units té "totes les opcions sobre la taula" per acabar amb la repressió de Gaddafi. També ha considerat que l'exili de Gaddafi podria ser una manera de tancar la crisi que viu Líbia.

També s'ha manifestat l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Susan Rice, que ha afirmat que sembla que el coronel Gaddafi estigui delirant i que ja no té capacitat per governar. Ho ha afirmat després que el dictador hagi afirmat en una entrevista a mitjans de comunicació que el seu poble l'estima i que moriria per ell.

"Sincerament, sona delirant. I si riu parlant amb periodistes occidentals mentre està massacrant la seva pròpia gent, això només demostra com d'incapacitat està per governar i com n'està de desconnectat de la realitat", ha afirmat Rice.

L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat per unanimitat expulsar Líbia del Consell dels Drets Humans per la repressió violenta de les protestes populars per part del règim de Moammar al-Gaddafi.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut