Líbia

Gaddafi: "El meu poble m'estima. Moririen per mi"

El líder libi, Moammar al-Gaddafi, afirma en una entrevista concedida a la cadena nord-americana ABC, la BBC i el "Sunday Times" de Londres que "tot el meu poble m'estima. Moririen per protegir-me". Gaddafi acusa Occident d'abandonar-lo. "Estic sorprès que tinguem una aliança amb Occident per combatre Al-Qaeda, i ara que estem lluitant contra els terroristes ens hagin abandonat. Potser volen ocupar Líbia". Segons el líder libi, el president Barack Obama és un "bon home", però podria haver rebut "informació errònia". En qualsevol cas, Gaddafi diu que se sent traït per Washington.

Actualitzat
L'actitud desafiadora de Gaddafi no agrada a la comunitat internacional que ja ha començat a moure fitxa. D'una banda, la Unió Europea ha aprovat un paquet de sancions contra el govern de Líbia que inclou un embargament d'armes, la congelació de béns del líder libi i la prohibició de visats per entrar en territori comunitari per a Gaddafi i 25 persones del seu entorn.

De l'altra, el Pentàgon ha anunciat que està recol·locant les seves forces militars navals i aèries al voltant de Líbia. Segons el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, "estem plantejant de manera activa una zona d'exclusió aèria" i "tenim gent treballant en la planificació per ser més flexibles i poder donar més opcions i flexibilitat" davant d'una possible intervenció.

Una opció que la secretària d'Estat, Hillary Clinton, està abordant en les seves reunions a Ginebra, on participa en la trobada extraordinària sobre Líbia del Consell de Drets Humans de l'ONU. En aquest sentit, Hillary Clinton ha advertit que el general ha de marxar ràpid i sense violència, i ha afegit que el govern dels Estats Units té "totes les opcions sobre la taula" per acabar amb la repressió de Gaddafi.

Sobre el terreny, després de controlar Az-Zawiyah, a només 50 quilòmetres de Trípoli, els rebels s'han fet seva la ciutat i l'aeroport de Misratah, a 200 quilòmetres de la capital. Els detractors del règim també han abatut dos helicòpters de les forces del dictador a prop de Misratah. Tant Az-Zawiyah com Misratah són dues ciutats clau per a l'evolució del conflicte.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut