Imatge d'un despatx de dissenyadors autònoms de Barcelona.
Imatge d'un despatx de dissenyadors autònoms de Barcelona.
Madrid

Els autònoms confien a crear enguany 75.000 llocs de treball

Una enquesta de la Federació de Treballadors Autònoms revela que l'optimisme comença a fer forat tímidament

RedaccióActualitzat

Un cada tres autònoms a l'Estat preveu contractar nous treballadors al llarg d'aquest any i una gran majoria s'aprofitarà de la tarifa plana de 100 euros per a la contractació que acaba de posar en marxa el govern espanyol.

Així es desprèn de l'enquesta realitzada per la Federació de Treballadors Autònoms (ATA), que ha calculat que aquest 2014 es crearan al voltant de 75.000 llocs de treball autònoms amb un augment significatiu de la contractació indefinida. I ara, una de freda: el 25,1% dels autònoms pensa que haurà d'acomiadar treballadors els pròxims mesos, un percentatge que malgrat tot va a la baixa i que contrasta amb el 32,4% que ho pensaven fer en l'enquesta del desembre.

La tendència pot convidar a l'optimisme tot i que els autònoms són els mateixos encarregats de frenar qualsevol eufòria. Avisen que mentre se'ls denegui l'accés al finançament ho tenen més que negre per millorar la situació de les seves empreses. Aquest és un mal endèmic que s'evidencia en xifres concretes, i és que el 53,7% dels autònoms que s'han dirigit a una entitat financera per demanar un crèdit se'ls ha denegat (la quantitat sol·licitada majoritàriament superava els 30.000 euros).

Això no obstant --ara en ve una de calenta--, les xifres de morositat mostren una lleugera millora, ja que la taxa d'autònoms afectats pels impagaments ha baixat del 60,5% al 57,7%. El temps de demora en el cobrament se situa de mitjana entre 91 i 180 dies. Això sí, hi ha un 40,9% de treballadors per compte propi que diuen no patir morositat en el seu negoci.

A grans trets, el col·lectiu pensa que l'economia espanyola es va recuperant després de cinc anys de crisi (el 64,5%). Una xifra significativament més alta que en l'anterior baròmetre de desembre del 2013, on els autònoms "optimistes" se situaven en el 53,4% i només el 30,4% al juny del 2013.

Les principals reclamacions del col·lectiu són que s'abaixi l'IVA --un de cada dos autònoms s'hi mostra partidari--, es millorin les cotitzacions socials (un 29,9% a favor), disminueixi l'IRPF (un 18,8%) i augmenti el crèdit bancari. Tot plegat per revertir la caiguda de vendes i els nivells de demanda, que continuen sent les principals causes de disminució del negoci per als autònoms.

Anar al contingut