El virus del Zika a Catalunya: 5 casos de microcefàlia en 2 anys

Dels cinc casos detectats hi ha hagut un naixement i quatre avortaments

Mònica BertranActualitzat

Fa dos anys, l'epidèmia del Zika acaparava portades. Que ara no ho faci no vol dir que hagi desaparegut.

L'epidèmia va començar al Brasil a finals del 2015. Des d'aleshores, el virus, transmès sobretot per mosquits, ha continuat circulant per zones d'Amèrica del Sud i Central, el Carib, el sud dels Estats Units, el sud-est asiàtic i també països africans com Angola o el Cap Verd.

El perill de contagi es manté si es viatja cap a aquests destins. En adults, l'afectació és mínima, però si s'infecta una dona embarassada pot afectar greument el fetus.

A Catalunya, en aquests dos anys s'han analitzat 1.800 embarassades que havien estat en alguna zona de risc. 18 van donar positiu per Zika i 146 es van classificar com a probables.

S'han diagnosticat 5 casos de microcefàlia: un dels nadons va néixer i, en els altres quatre casos, es va interrompre l'embaràs. Actualment s'està fent el seguiment de 85 nens nascuts de mares que havien tingut Zika, com l'Emily, que té quatre mesos i és una de les nenes més petites a les quals s'està controlant des de l'Hospital Vall d'Hebron.

Els més grans tenen dos anys. Són una vuitantena i a tots els fan un seguiment semblant. La mare de l'Emily, María Fernanda Franco, va estar al seu país d'origen, l'Equador, on el Zika és endèmic:

"Allà em va picar el mosquit. Vaig patir dolors per tot el cos, les articulacions... Després de les dues setmanes vaig saber que estava embarassada... no ho sabia!"

El Zika és una malaltia recent. En els adults l'afectació acostuma a ser molt banal, però si s'infecta una dona embarassada por causar microcefàlia al fetus, una afectació neurològica molt greu.

Encara no hi ha prou evidències per arribar a gaires conclusions, així que el seguiment és clau, com explica Antoni Soriano, pediatre infectòleg a l'Hospital Vall d'Hebron:

"En la punta de l'iceberg tenim els nens amb microcefàlia, una síndrome congènita clarament evident, però hi ha un gran percentatge que són nens que desenvoluparan alguna alteració, o no, a llarg termini."

 

Des del 2015, la recerca s'ha disparat. Hi ha més de 40 investigacions per trobar una vacuna. Alguna ja ha demostrat una certa eficàcia, però encara només en animals. I s'ha de tenir en compte que és molt difícil fer assajos clínics de fàrmacs que impliquin dones embarassades i nens petits.

Les conseqüències del Zika

L'Emily, per ara, està perfectament. A nivell mundial, però, s'ha vist que entre un 6 i un 9% d'aquests nens tenen problemes de sordera. Per les similituds del Zika amb altres virus, al Vall d'Hebron volen seguir-los fins que tinguin sis anys per descartar problemes de lectoescriptura.

"El problema que tenim és que si inferim d'altres infeccions congènites, com el citomegalovirus, un percentatge d'ells poden tenir problemes d'audició, però també problemes de retard en el llenguatge."

 

 

Però diagnosticar el Zika no sempre és fàcil, perquè s'assembla molt a d'altres virus, com explica Elena Sulleiro, responsable de diagnòstic de Salut Internacional de l'Hospital Vall d'Hebron:

"I realment hi ha moltes vegades que no podem arribar a esbrinar si són anticossos enfront del Zika o enfront del dengue. Què passa amb una gestant que té tantes implicacions? Que les hem de seguir a totes."

I és que, pel poc que se sap fins ara, cap a un 10% de les mares infectades passen el virus al fetus. Per això és important la prevenció i el seguiment, remarca Anna Suy, responsable d'infeccions perinatals de l'Hospital Vall d'Hebron:

"Ha de ser una pregunta rutinària: si has viatjat, on has viatjat, quan has viatjat, i si la teva parella ha fet un viatge en els darrers sis mesos. Perquè és una malaltia que la majoria de vegades no dona símptomes, però sí que pot afectar la teva criatura."

 

Les recomanacions segueixen vigents

Si s'ha viatjat als països on circula el virus del Zika continuen vigents les recomanacions de fa dos anys. En les dones, no buscar l'embaràs en les vuit setmanes següents, i, en els homes, en els sis mesos següents. Per a les dones embarassades, la recomanació és contundent: evitar el viatge.

 

ARXIVAT A:
SalutBrasil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut