Una nena en una escola
Una nena en una escola
Barcelona

El síndic denuncia frau en l'admissió d'alumnes en centres de Barcelona

Acusa famílies i centres de "mala praxi" i el Consorci d'Educació de Barcelona de "no fer prou per combatre" aquestes irregularitats

RedaccióActualitzat

El síndic de greuges de Catalunya ha detectat frau en l'admissió d'alumnes en diverses escoles de Barcelona el curs passat i demana mesures disciplinàries. Denuncia que en determinats centres amb molta demanda es van ampliar ràtios sense justificació i sense respectar l'ordre de la llista d'espera, i es van cometre irregularitats en l'empadronament i hi ha un percentatge massa elevat d'alumnes que al·leguen celiaquia.

Davant les sospites d'incompliments habituals de la normativa d'admissió escolar, el síndic ha dut a terme durant un any una "exhaustiva investigació" sobre el procés de preinscripció per al curs 2016-2017 en diferents centres educatius de Barcelona de titularitat pública i concertada.

Les conclusions constaten, segons el síndic, que:

"Hi ha hagut mala praxi, tant per part d'alguns d'aquests centres i de diverses famílies, com també del Consorci d'Educació de Barcelona."

Els principals fraus detectats -canvis en l'empadronament just abans de la preinscripció o moltes al·legacions per malalties digestives cròniques- són, pel síndic, una clara vulneració del dret d'accés al sistema en condicions d'igualtat.

En el primer cas, l'anàlisi de les irregularitats en l'empadronament evidencia "un patró en el comportament de les famílies i en l'actuació de l'administració i facilita que els fraus no se sancionin".

El síndic també acusa el Consorci de "falta de rigor" a l'hora de comprovar i penalitzar aquests fraus.

Per això recomana que s'obri un expedient informatiu a la presidència de la Comissió de Garanties d'Admissió a Barcelona per haver autoritzat, sense justificació i sense respectar l'ordre de les llistes d'espera, diverses ampliacions de ràtio.

De moment, el Consorci d'Educació de Barcelona ha anunciat que en el procés d'admissió d'enguany no s'autoritzaran ampliacions de ràtio mentre hi hagi places vacants a la zona i que no s'autoritzaran salts a les llistes d'espera.

A banda dels canvis de residència, també s'ha detectat un elevat nombre de famílies que al·leguen malalties digestives cròniques que donen punts per accedir al centre desitjat. El síndic està investigant aquestes pautes en el procés d'admissió per al curs que ve.


♦ Ensenyament restringirà els punts per malalties digestives a la preinscripció
 

Els centres estudiats pel síndic són tant públics, com l'Institut-Escola Costa i Llobera, com concertats, com l'Escola Súnion i el Col·legi Montserrat.

Anar al contingut