València

El PP perd la majoria absoluta a València i al País Valencià

Compromís emergeix en els dos comicis i C's i Podem irrompen amb força

RedaccióActualitzat

El Partit Popular perd la majoria absoluta d'un dels seus feus tradicionals. Amb el 98,04% escrutat, el PP perd 24 escons al Parlament valencià respecte a les darreres eleccions. I és que Alberto Fabra obté un 26,22% dels vots i, per tant, 31 escons dels 99 que hi ha, lluny de la majoria absoluta de què disposava fins ara. El PSOE també perd escons, sis, i obté un 20,33%, 23 escons.

Compromís, en canvi, ha aconseguit un 18,15% dels vots i 19 escons, tretze més que en els últims comicis. Ciutadans i Podem, per la seva banda, irrompen a l'arc parlamentari valencià. C's ho fa amb un 12,31% i 14 escons i Podem, un 11,25% i 13 escons. Per contra, EUPV  es queda fora del Parlament.

A València ciutat, amb el 98,77% escrutat, el PP obtindria el 25.71% i 10 regidors, Compromís passa a segona força, amb un 23.29% i 9 regidors; C'S, guanya el 15.39% dels vots i 6 regidors; el PSPV-PSOE, un 14.05% i 5 regidors i València en Comú, un 9.81% i 3 regidors. Així doncs, Rita Barberá, esquitxada per diversos casos de corrupció, ha perdut la majoria absoluta i un pacte entre altres partits la podria desbancar del govern municipal.

Al País Valencià, hi ha hagut una participació del 68,81% i a València, un 71.84%.

Barberá i Fabra reconeixen els "mals resultats"

Després de saber-se els resultats, la candidata del PP a revalidar  l'alcaldia de València, Rita Barberá, diu que no "s'amagarà" i ha reconegut que els resultats de les eleccions "han estat dolents". Tot i això, ha afegit que els valencians tindran "el govern que han volgut votar i que es reunirà amb les forces polítiques que consideri per buscar un "acord d'estat" perquè és "la força més votada".

El president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, ha reconegut els mals resultats: "Han estat dolents a nivell autonòmic i en la majoria dels municipis". Tot i això, diu que treballarà per recuperar la confiança i per fer valdre els seus principis.

Rus perd la majoria absoluta i se situa en tercera força a Xàtiva

A Xàtiva, el president de la Diputació amb funcions, Alfonso Rus, que encapçalava la llista del PP a l'alcaldia, tot i estar suspès cautelarment, ha passat de la majoria absoluta a tercera força, després del PSPV i EUPV. El PSPV, ha obtingut el 27,37% i set regidors i EUPV, el partit que el va denunciar, un 23,21% i cinc regidors mentre que el PP n'obté un 21,95% i cinc regidors.

El segueixen Compromís, amb el 13,70% dels vots i tres regidors, i C's, que entra a l'Ajuntament amb un regidor i el 7,07% dels vots.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut