Madrid

El PP demana ara més garanties al PSOE, més enllà de l'abstenció

Els populars reclamen als socialistes un compromís que doni estabilitat a la legislatura

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts el PP ha mostrat un enduriment del seu discurs al Congrés dels Diputats. No en tenen prou, diuen, amb l'abstenció tècnica del PSOE per aconseguir la investidura de Mariano Rajoy, sinó que demanen més responsabilitat. Volen, com ha dit el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, que el PSOE doni més garanties que la legislatura no s'acabarà de forma precipitada:

"En la investidura hi ha d'haver un mínim de garanties que es pot governar. No es tracta de ser investit i al dia següent que et plantegin una moció de censura o que no tinguis una majoria sobre la qual sostenir una política de govern acordada amb els qui donen suport a la investidura. Però això forma part de les regles essensicals del que és la democràcia parlamentària."

Pedro Sánchez no ha assistit al Congrés on, a partir d'ara, seurà tres files més enrera de l'habitual al seient que ocupava, on l'ha desplaçat l'actual direcció del grup socialista. El lloc principal del PSOE a l'hemicicle l'ha ocupat el portaveu, Antonio Hernando, al costat de la diputada, Meritxell Batet.

El PSOE ha començat a canviar el rumb cap a l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. Converses informals s'han combinat amb reunions oficials, no només entre socialistes sinó també entre socialistes i populars, com la de Pablo Casado, del PP, i Antonio Hernando, del PSOE.

El president de la gestora socialista, Javier Fernández, ha anat al Congrés dels Diputats a apaivagar els ànims, a posar pau, a demanar responsabilitat en una reunió dels socialistes on la majoria s'han mostrat partidaris de l'abstenció i diuen que unes eleccions seria el pitjor escenari pel PSOE. Tots han destacat que el clima ha estat molt millor i que amb Javier Fernández comencen a anar millor les coses.

 

Abans de reunir-se a porta tancada, Javier Fernández ha dit als periodistes que el "preocupa la divisió del partit" i ha demanat "responsabilitat" als diputats socialistes perquè el conflicte no es traslladi al Congrés ni a altres institucions. "Haig d'evitar que hi hagi un enfrontament", ha assenyalat el president de la gestora, que ha reconegut que això "és un risc que pot afectar el partit en les bases i, per descomptat, també els dirigents i les elits". Fernández ha exposat als diputats els seus plans en la nova etapa que s'obre sense Pedro Sánchez com a secretari general.

Aquest dimarts, en declaracions a la SER, el màxim responsable de la gestora ha deixat clar que la decisió sobre la investidura de Rajoy es prendrà en un comitè federal però tot apunta que es prepara el terreny per a una abstenció. I més quan Fernández ha dit que no s'ha de pactar amb partits independentistes. Ho ha justificat d'aquesta manera:

"Podem pactar amb els independentistes? Perquè aquesta és l'opció que planteja Podem. Amb Podem i amb els independentistes, que serien necessaris. La meva opinió, i ho he dit sempre, és 'no'. Es pot pactar en una comunitat autònoma? Sí. Es pot pactar en la mesura que les competències que tens en la comunitat autònoma, relacionades amb els serveis públics essencials fonamentalment, no interfereixen en un element central com és la posició de la política de l'Estat."

I ha afegit Fernández:

"És molt diferent pactar amb aquestes forces polítiques [independentistes] a les autonomies o als ajuntaments que fer-ho a l'Estat. Jo entenc que no es pot arribar a un acord de governabilitat a Espanya amb qui vol trencar el país. I molt més quan està en un plantejament insurreccional."

El president de la gestora i també president d'Astúries descarta els independentistes però, al mateix temps, adverteix que si s'ha de recórrer a unes terceres eleccions, la majoria del PP podria augmentar:

"Hi ha una cosa pitjor que un govern en minoria de Rajoy, que és un govern en majoria de Rajoy."

 

 

De fet, aquest dilluns el president de la gestora del PSOE va reconèixer que "la pitjor de les solucions" era anar a unes terceres eleccions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut