El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, lliura el primer premi al guanyador del 55è Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Caste…
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, lliura el primer premi al guanyador del 55è Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug, Hilari Novillo. Imatge del 27 d'agost de 2017 (Horitzontal).

El pastor de Santpedor Hilari Novillo guanya el 55è Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug amb la gossa Witney

ACN Castellar de n'Hug.-Més de 3.000 persones s'han apropat aquest diumenge a Castellar de n'Hug (Berguedà) per assistir al 55è Concurs Internacional de Gossos d'Atura. El certamen, que se celebra al prat del Castell, consta de dues parts: la primera, en la qual hi ha participat 11 pastors en aquesta edició; i la segona, on només hi ha concursat 6 pastors finalistes. Enguany, els participants han vingut del País Valencià, França, Andorra, el País Basc, les Illes Balears i Catalunya. Per tercera vegada, el pastor de Santpedor Hilari Novillo s'ha endut la victòria amb la gossa Witney. El jurat ha donat el segon premi al basc José Urien i la gossa Xarpa, mentre que la tercera posició ha estat pel balear Miquel Adrover i el seu gos Xeco. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, han presidit l'acte acompanyats de l'alcalde, Salvador Juncà.

Deu pastors i una pastora han tret a passejar els seus gossos per Castellar de n'Hug davant l'atenta mirada d'unes 3.000 persones que resistien la calor i buscaven les ombres del prat del Castell. Els pastors han coincidit a assenyalar que aquest diumenge "les ovelles estaven especialment tossudes". L'únic pastor que en la prova final ha aconseguit introduir el ramat al tancat ha estat Hilari Novillo, el guanyador, ajudat per la seva gossa Witney. Novillo s'ha mostrat satisfet perquè "avui el gos ha treballat molt bé". Per aquest pastor, a banda de competir, "cal gaudir del gos durant el concurs en tot moment". Hilari Novillo ha admès que el "factor sort" també influeix força. El pastor ha dit que no ha preparar el gos especialment pel concurs i ha destacat que cada dia ell i l'animal van a pasturar amb les ovelles, "aquí és on es treballa el gos, dia a dia". En la primera prova, enguany hi ha hagut un canvi, perquè s'ha substituït l'obligatorietat de fer passar les ovelles per una portella, a fer-les passar per una mànega. Segons Novillo, "aquest any ha estat més difícil, perquè les ovelles tenen més por a passar per la mànega". Des de l'organització encara han de valorar si mantenir aquest canvi per l'any vinent o deixar la prova com estava. Un relleu generacional que no està asseguratL'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà, ha lamentat que el concurs de gossos d'atura "no té relleu". Segons ha dit, "hi ha un pastor de 17 anys, però el segon més jove en té gairebé 50". Juncà ha assenyalat que havien dipositat moltes esperances en l'Escola de Pastors del Pallars, "però veiem com no s'acaben d'involucrar en els concursos de gossos". El batlle ha aprofitat per fer una crida i espera poder animar els pastors joves a participar en la propera edició del concurs de Castellar de n'Hug. Juncà també ha lamentat la dificultat per trobar ovelles, "perquè hi ha molts pastors que les canvien per les vaques". Precisament, amb sornegueria, el batlle ha dit que potser al final hauran de fer el concurs amb vaques, en lloc de fer-lo amb ovelles. De la seva banda, el guanyador Hilari Novillo també ha lamentat que cada vegada hi hagi menys pastors. "El pastor es guanya molt poc la vida", ha criticat. I ha afegit que "la carn és molt barata i el pinso molt car, per això molts pleguen", ha dit. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, han presidit la 55a edició del Concurs Internacional de Gossos d'Atura, i prèviament s'han apropat a l'ajuntament per signar el llibre d'honor acompanyats de l'alcalde, Salvador Juncà, i altres autoritats. A l'acte també hi ha assistit el president del consell comarcal, David Font, i la delegada del Govern a la Catalunya Central.

Anar al contingut