Brussel·les

El Parlament Europeu, a favor d'un ministre de Finances europeu i dels eurobons

Un informe del Parlament Europeu aposta per crear la figura d'un ministre de Finances de la zona euro i un Tresor europeu que pugui emetre eurobons, en contra de les tesis defensades per França i Alemanya. El ponent del text, l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, defensa aprofitar la crisi per tornar a avançar en la integració comunitària i "per modernitzar sobretot les economies menys eficients de la zona euro, com és el cas d'Espanya".

Actualitzat
El document aposta per una cessió de sobirania fiscal a Brussel·les i incorpora idees que fins ara no s'han abordat seriosament. Entre aquestes idees hi ha nomenar un ministre de Finances europeu, suggeriment que va fer de manera informal el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet. Aquesta figura serviria per coordinar la política fiscal dels països de la moneda única. Els governs de França i Alemanya es decanten més per impulsar un govern de l'eurozona.

Una altra proposta, potser la més controvertida, és la creació d'un Tresor capaç d'emetre eurobons, punt que no accepten ni França ni Alemanya. Tot i això, l'informe de l'eurocambra creu que serien útils per finançar els països amb deute baix i castigaria els que no compleixen.

El text presentat per Ramon Tremosa aquest dimecres al Parlament europeu es pot veure alterat amb esmenes abans que s'aprovi definitivament, al novembre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut