Beirut

El Líban ajorna l'elecció del nou president i l'exèrcit assumeix la seguretat

L'elecció del nou president del Líban haurà d'esperar fins divendres de la setmana que ve, dia 30 de novembre. El Parlament libanès n'ha ajornat la votació, tot i que la tria s'havia de fer abans de la mitjanit, amb l'esperança d'arribar a una entesa que eviti la formació de dos governs i la confrontació civil. Sigui com sigui, el fins ara president del país, Emile Lahoud, ha abandonat el càrrec, donat que el seu mandat expirava. La seva marxa deixa els libanesos sense president durant una setmana. Abans de deixar el càrrec, Lahoud ha anunciat que la seguretat del país recau ara en l'exèrcit.

Actualitzat

Mitjançant un comunicat, l'últim de l'era Lahoud (1999-2007), el president sortint ha anunciat que la policia i totes les forces de seguretat han quedat sota el comandament de l'exèrcit. Lahoud ha pres la decisió davant la impossibilitat del Parlament libanès de trobar-li un substitut i cobrir el buit de poder que suposa deixar vacant el lloc de cap d'Estat com a mínim fins divendres que ve. Lahoud ha recordat que l'exèrcit té el dret de declarar l'estat d'emergència "si la situació s'escapa del control".

La constitució libanesa preveu que el president, que ha de pertànyer a la comunitat cristiana maronita, sigui elegit entre el 25 de setembre i el 24 de novembre. Fins ara no s'ha pogut aconseguir cap acord entre la majoria i l'oposició, malgrat les temptatives conciliadores dutes a terme no només per líders locals i regionals, sinó també per la comunitat internacional, en especial pels ministres d'Afers Estrangers d'Espanya, França i Itàlia.

Es tracta de la cinquena ocasió en què el Parlament del Líban fracassa en l'intent d'elegir un president. El motiu ha tornat a ser el mateix: la falta de consens entre la majoria prooccidental i l'oposició prosiriana per acordar un candidat. En tot cas, la cambra libanesa ha decidit donar-se una penúltima oportunitat per "permetre consultes addicionals que permetin un consens per a l'elecció del president".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut