Barcelona

El jutge Santiago Vidal preveu retallades essencials de l'Estatut en la sentència del TC

El jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal creu probable que aquesta setmana el Tribunal Constitucional (TC) dicti sentència sobre l'Estatut. El magistrat augura retallades essencials en el text, principalment en l'àmbit identitari, competencial i en els capítols de llengua i de justícia. Ho ha dit en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" després de parlar amb membres del mateix TC i amb altres integrants de la judicatura espanyola.

Actualitzat
La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut podria arribar aquesta setmana, segons els càlculs del jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal. El magistrat preveu retallades en quatre àmbits: la identitat, les competències, la llengua i la justícia.

Segons Vidal, la sentència no atorgarà "vinculació jurídica" al concepte de nació que apareix al preàmbul del text i anul·larà la bilateralitat en qüestions competencials. A més, segons el magistrat, es restringirà la interpretació del concepte de llengües cooficials i s'imposarà un concepte de justícia "centralista i unitària", anul·lant algunes de les qüestions establertes al text i no hi haurà ni Tribunal de Cassació Català ni el Consell Autonòmic del Poder Judicial.

Des del govern s'opta per mantenir la prudència després que en altres ocasions també es va apuntar la possibilitat que el TC dictés sentència sobre l'Estatut, cosa que no arribava a passar. Així ho demanava també en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. Ja divendres el conseller Joan Saura reiterava "la fermesa, unitat i voluntat" del govern de defensar el contingut del text.

El Tribunal Constitucional fa més de tres anys que té pendent pronunciar-se sobre els set recursos presentats contra l'Estatut català, el primer dels quals el va interposar el Partit Popular.


ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut