Palma

El jutge retira el passaport a Matas però fins dilluns no decidirà les mesures cautelars que li imposa

El jutge ha retirat el passaport a l'expresident del Govern Balear Jaume Matas, però fins dilluns no decidirà quines mesures cautelars li imposa. El fiscal anticorrupció ha demanat presó provisional sota fiança de tres milions d'euros per a l'expresident de les Illes. Ara, el futur del polític depèn del jutge que instrueix el "cas Palma Arena". Per la seva banda, la fiança que ha demanat la fiscalia després d'escoltar Matas durant 15 hores és la més alta que s'ha demanat mai en la història judicial de les Balears. En l'interrogatori, l'expresident balear va negar la seva implicació en els contractes d'obra irregulars detectats en la construcció del velòdrom de Palma, que va costar més del doble de la quantitat pressupostada.

Actualitzat
Jaume Matas no sabrà fins dilluns quin és el seu futur immediat mentre espera el judici pel "cas Palma Arena". La fiscalia anticorrupció ha demanat al jutge que li imposi presó provisional amb una fiança de tres milions d'euros. També n'ha demanat la retirada del passaport per evitar que Matas pugui sortir del territori espanyol i que, mentre no ingressa a presó, hagi d'anar cada dia als jutjats a firmar.

El jutge ja ha retirat el passaport a Jaume Matas, però ha dit que fins dilluns no decidirà sobre les mesures cautelars per eludir la presó.

L'acusació particular, que porta el Govern Balear, s'ha adherit a aquesta petició de la fiscalia, que ha superat totes les previsions. De fet, és la fiança més alta de la història judicial de les Illes, molt més que els 350.000 euros que es van demanar per a l'expresidenta del Parlament balear Maria Antònia Munar per un altre cas de corrupció. Ara falta veure, però, què hi diu el jutge, que encara no s'ha pronunciat.

Si el magistrat fa seva la petició del fiscal, Matas només tindria 24 hores per fer efectiva la fiança. Tenint en compte que s'acosta el cap de setmana, aquest temps es podria allargar fins dilluns. De totes maneres, la decisió del jutge podria retardar-se i no saber-se avui encara que el magistrat acceptés les mesures cautelars que demani el fiscal.

La fiscalia no demana, de moment, cap fiança per responsabilitat civil, com era previsible. El ministeri fiscal argumenta que ara per ara el que compta és la fiança penal, i que quan avanci la instrucció estudiaran demanar-ne més.

15 hores declarant

El jutge ha citat  Matas i el seu cunyat, Fernando Areal, per fer-los saber les mesures cautelars que els imposa pels delictes de corrupció en el "cas Palma Arena".

L'expresident balear espera la decisió després d'un interrogatori de més de 15 hores. Matas va comparèixer davant el jutge aquest dijous al matí i va acabar de declarar passada la mitjanit. En aquesta jornada maratoniana, Matas es va tornar a desvincular dels fets que li imputen. L'expresident balear sí que va reconèixer haver pagat en negre una part de la reforma del seu habitatge de luxe a Palma, conegut com "el palauet". Segons ell, els 400.000 euros que va costar provenien del lloguer d'un local de la seva dona i del traspàs d'un altre, de la seva mare.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut