Palma

Matas declara més de 15 hores als jutjats de Palma

La declaració de l'expresident del PP de les Balears, Jaume Matas, per tres casos de suposada corrupció ha acabat a la mitjanit, després de més de 15 hores de compareixença. Ha estat una segona jornada maratoniana, en què Matas s'ha tornat a desvincular dels fets que li imputen. L'expresident de les Illes queda a l'espera de saber quines mesures cautelars demanen per a ell els fiscals anticorrupció. De moment només se sap que en demanaran per a ell i per al seu cunyat, Fernando Areal, pels delictes de corrupció en el "cas Palma Arena". En canvi, no n'hi haurà per a la dona de Matas, Maite Areal, ni per al seu amic i suposat testaferro, Bartomeu Reus, imputats també en el cas.

Actualitzat
Fins a la mitjanit s'ha allargat la declaració de Jaume Matas pels casos de presumpta corrupció en què està imputat. L'expresident de les Illes ha negat en tot moment els càrrecs dels quals se l'acusa, tant els relacionat amb el sobrecost del velòdrom Palma Arena com en les presumptes irregularitats al voltant de l'activitat del PP.

Canvi de sala

Matas ha arribat a primera hora als jutjats acompanyat pel seu advocat, Rafael Pereda, però sense la seva dona, que dimecres es va negar a declarar. La compareixença ha quedat interrompuda una hora per canviar de la sala de vistes, de la número 5 a la número 6, per evitar possibles filtracions del contingut de les diligències.

L'advocat de Matas sospitava de la presència de micròfons amagats perquè, segons ha dit, dimecres un diari digital anava publicant les declaracions de Matas en temps real. El lletrat creu que a la sala de vistes número 5 hi podria haver "algun giny tècnic" que estaria gravant les explicacions del seu client per difondre-les pels mitjans de comunicació.

Els serveis de seguretat dels jutjats de Palma han revisat la sala, però no hi han trobat cap micròfon ocult.

Velòdrom, palauet i finançament

En la segona sessió, el jutge torna a interrogar Matas sobre el sobrecost del velòdrom Palma Arena, la construcció del qual va costar el doble del que estava pressupostat, tot i que dimecres ja va llançar pilotes fora.

La declaració ha estat lenta, perquè el jutge i els fiscals anticorrupció han interrogat Matas per tots i cadascun dels contractes del Palma Arena i han repassat les declaracions d'altres imputats i testimonis. La majoria de vegades, Matas ha contestat que desconeixia els fets i ha reiterat que ell, com a president del Govern Balear, no va intervenir en cap tràmit administratiu de la construcció del velòdrom, com la contractació dels arquitectes, que es va adjudicar sense el concurs necessari.

L'expresident del PP i del Govern Balear també ha hagut de justificar l'increment del seu patrimoni i la compra a un preu molt més baix que el taxat per Hisenda d'un palauet al centre de Palma. L'exministre de Medi Ambient va pagar gairebé un milió d'euros per l'edifici, quan el valor que li donava Hisenda era de 2,5 milions. Segons fonts jurídiques, Matas ha admès que va pagar en negre una part dels 400.000 euros que va destinar a la reforma de l'immoble entre el 2003 i el 2007, diners procedents del lloguer d'un local i del traspàs d'un altre.

Matas també ha hagut de respondre a les preguntes sobre el presumpte finançament irregular del Partit Popular a les illes Balears.

D'altra banda, els advocats de la defensa volen demanar la nul·litat de les converses telefòniques que es van presentar com a noves proves i que comprometen Jaume Matas. El jutge no ha denegat la nul·litat, però els ha instat que la demanin per escrit.

La primera sessió

Jaume Matas va declarar dimecres durant més de sis hores i va atribuir les responsabilitats de la construcció del Palma Arena a l'exdirector general d'Esports balear, José Luis "Pepote" Ballester.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut