Renfe

El govern i Adif s'enfronten per la deixadesa de les instal·lacions després del caos a Renfe

Jané admet que Adif va presentar dues denúncies per l'estació abandonada, però reitera que està clar que havia de solucionar-ho el mateix administrador d'infraestructures ferroviàries

RedaccióActualitzat

Nou enfrontament entre la Generalitat i l'empresa Adif, del Ministeri de Foment, arran del caos ferroviari que hi va haver a Rodalies de l'àrea de Barcelona, amb prop de 100.000 persones afectades per un incendi en una estació abandonada del subsòl de Barcelona. L'endemà que Adif es va treure del damunt la responsabilitat de l'incendi, el conseller d'Interior, Jordi Jané, té molt clar que la situació d'abandonament de l'estació on hi va haver l'incendi no és responsabilitat dels Mossos d'Esquadra i ha criticat la "deixadesa total" d'Adif.

"És cert que no és culpa dels Mossos ni responsabilitat dels Mossos que hi hagi una estació abandonada amb matalassos, deixalles, amb un forat per entrar-hi que no el tapen, i quan passa tot això ara assenyalarem els Mossos. Això és tan desviat del que ha de ser un responsable públic que prefereixo no entrar-hi.".

Jané ha reconegut, a més, que Adif havia presentat dues denúncies per la situació d'aquesta estació, però per desperfectes, cosa que està clar que havia de reparar el mateix administrador d'infraestructures ferroviàries.

"Teníem dues denúncies sobre la possible estació abandonada que va causar el caos de Renfe, però la protecció de les infraestructures és responsabilitat del seu propietari."

Després de considerar que "és molt injust que s'acusi els Mossos del caos", el conseller ha insistit que no vol entrar en una picabaralla amb Adif . Tot i això, ha admès que no va parlar amb el president de la gestora ferroviària:

"No sóc jo que li ha de trucar. Ja n'hi ha prou. No toca."

Des del govern i els Mossos, també ha replicat les declaracions del president d'Adif, Gonzalo Ferre, el director general de la Policia, Albert Batlle, que va instar-lo a demanar perdó als usuaris i als cossos de seguretat, i va afirmar que és Adif qui ha de fer el manteniment de les seves instal·lacions.

"Aquestes han sigut unes declaracions que ens han sorprès i ens han dolgut. I esperem que Adif demani disculpes. En primer lloc, als ciutadans, pel seguit d'incidents que hi ha a les seves instal·lacions; i després, disculpes al cos de Mossos d'Esquadra i, per extensió, tots els cossos de seguretat, que aquest matí han fet una feina fantàstica."

Segons Albert Batlle, Adif ha tornat a buscar excuses per evitar assumir responsabilitats. El responsable dels Mossos d'Esquadra assegura que la seguretat al lloc on hi hagut l'incendi, l'antiga estació, és responsabilitat d'Adif:

"Ha acusat els Mossos d'Esquadra d'inacció respecte a una instal·lació que està fora de servei, està bruta, està deixada i és responsabilitat de l'operador fer-ne el manteniment."

En el mateix sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha exigit a Adif "que no busqui excuses" i que assumeixi la seva responsabilitat en la nova jornada de caos a Rodalies. Auxí, Rull també ha replicat que la clau és la falta de manteniment de les instal·lacions ferroviàries.

"Són excuses que no podem acceptar. Si aquesta estació estigués ben mantinguda, ben tancada, això no hauria passat. La gent entra perquè allò està mal mantingut, en unes condicions que no són les adequades".

Rull també ha lamentat que Ferre no es va presentar a una reunió prevista ni se li va posar al telèfon:

"Hem tornat a constatar les dificultats d'interlocució amb Adif."

Igual que quan el 15 de desembre un robatori de coure va paralitzar la xarxa de Rodalies, des d'Adif han tornat a assenyalar els Mossos d'Esquadra amb el dit.

"Basant-nos en la nostra responsabilitat hem presentat diverses denúncies davant dels Mossos perquè ens ajudessin en el tema de l'ordre públic, per impedir que la gent s'hi coli."

L'incendi es va originar en una estació fora d'ús, mal precintada, amb moltes deixalles, i que haurien fet servir indigents. El president d'Adif, el gestor de les infraestructures, Gonzalo Ferre, va informar que ja havien presentat denúncies davant els Mossos perquè hi havia gent que entrava i sortia de l'estació. Tot i que encara no se sap com es va originar el foc, Gonzalo Ferre va afirmar que és la policia qui havia d'impedir-hi l'accés.

"Està ple de cartells que prohibeixen el pas, ple d'elements dissuasoris, però, evidentment, és responsabilitat de les forces d'ordre públic impedir que la gent se salti tot això."

A les 12 es va donar per acabada la incidència als túnels, però fins ben entrada la tarda els trens van circular amb retards que arribaven a una hora. Deprés de les 5, Renfe va donar per normalitzat el servei. A més a més de la circulació de trens, el fum també va afectar la línia 1 del metro, entre les parades de Glòries i Espanya. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut