El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo

De Vigo avisa els líders de l'1-O de "responsabilitats personals i patrimonials"

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha argumentat la il·legalitat del referèndum i ha avisat de les conseqüències que tindrà entre els seus líders

Actualitzat

"Començaré dient-los que el pròxim 1 d'octubre no hi haurà cap referèndum a Catalunya."

Sense prolegòmens, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha comparegut davant els mitjans després del Consell de Ministres abordant sense matisos la posició del govern espanyol davant el referèndum d'autodeterminació convocat per diumenge a Catalunya.

La certesa de la seva afirmació es basa en un seguit d'arguments que ha volgut subratllar. "Es va aprovar il·legalment", diu De Vigo, referint-se a la Llei del Referèndum suspesa pel Constitucional. El debat parlamentari "va menystenir els drets de l'oposició i es va fer en sis hores".

Però més enllà d'això, el referèndum no es pot fer perquè no té, diu el portaveu espanyol, ni Sindicatura Electoral, ni meses, ni paperetes, ni acta de constitució de mesa, ni llistat de votants, ni acta d'escrutini. Tot plegat, ho ha requisat la policia espanyola, recorda De Vigo.

També ha recordat que els membres de la mesa poden incórrer en un delicte penat per l'Agència de Protecció de Dades i que els locals no estan autoritzats com a punts de votació. Aquesta relació d'inventari d'arguments ha portat De Vigo a fer aquesta afirmació:

"Van dir que seria una votació com sempre, però veiem que volen que hi hagi una votació com sigui."

Menéndez de Vigo no ha explicat com ho farà, el govern central, per aturar el referèndum. Només s'ha limitat a recordar que "els Mossos són estat i estan sotmesos al poder judicial".

Sí que ha avisat que els responsables d'"aquest caos organitzatiu", tal com ha qualificat el procés de convocatòria de l'1-O, hauran de respondre en un estat de dret.

"Els responsables incorren en una deslleialtat institucional molt greu de la qual sens dubte respondran davant els tribunals de justícia, com passa en qualsevol democràcia europa. Compliran amb les responsabilitats personals i patrimonials que adjudiquin els tribunals de justícia."

Com a conseqüència d'aquesta responsablitat, De Vigo ha advertit que ni el president Carles Puigdemont ni el vicepresident Oriol Junqueras no seran interlocutors vàlids per part del govern espanyol després de l'1-O. 

El ministre ha denunciat l'actuació dels dirigents polítics de Catalunya i els ha responsabilitzat d'actuar "contra el poble català. Coaccionen, marginen, assenyalen o persegueixen els que no pensen com ells."

"Això té conseqüències negatives i deixa una seqüela: ens preocupa la fragmentació de la societat catalana que arriba al nucli més bàsic de la família o les amistats personals."

Igualment ha censurat el que ha anomenat coacció a mitjans de comunicació, els atacs a persones respectables com Joan Manuel Serrat i, fins i tot, la utilització de nens.

"És menyspreable la utilització de nens en els actes propagandístics dels grups secessionistes."

El govern espanyol, finalment, avisa que "només des del ple restabliment de la legalitat es podrà restaurar la convivència democràtica. Sense llei no es possible la llibertat."

"Les lleis protegeixen tots els ciutadans de l'arbitrarietat i els mals governants."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut