Madrid

El govern espanyol convida les comunitats a negociar el control dels pressupostos

El govern espanyol ha volgut calmar els ànims després de l'anunci del ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, que va dir que l'executiu controlaria els pressupostos de les comunitats autònomes abans d'aprovar-los. La Generalitat ha reaccionat a l'anunci, i ha assegurat que el govern espanyol vol acabar amb les autonomies. Després de la reunió del consell de ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que el govern estudiarà les "opcions disponibles" per facilitar el refinançament del deute de les comunitats autònomes, així com els mecanismes de disciplina pressupostària "que reforcin la confiança dels mercats".

RedaccióActualitzat
El govern espanyol vol aprovar una llei orgànica d'estabilitat pressupostària per instaurar un sostre de dèficit i de despesa i que totes les administracions compleixin amb els objectius pautats i amb els compromisos que Espanya té amb Europa. Soraya Sáenz de Santamaría ha reconegut l'esforç que "estan fent totes les administracions", també la Generalitat, i ha destacat "l'interès que tenen, com el té l'Estat, de complir els objectius de dèficit". Per tractar sobre totes aquestes qüestions, el govern espanyol convocarà aquest mes de gener el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Les declaracions del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha afirmat que el govern central controlaria els pressupostos de les comunitats, abans d'aprovar-los, van desencadenar la polèmica. El portaveu del govern català, Francesc Homs, ho ha qualificat d'"intolerable" perquè suposaria eliminar l'autonomia i l'autogovern de Catalunya. Soraya Sáenz de Santamaría ha volgut calmar els ànims. La vicepresidenta ha assegurat que el govern parlarà amb totes les administracions afectades en una reunió al Consell de Política Fiscal i Financera. "Aquí, totes les administracions autonòmiques podran aportar la seva opinió sobre els mecanismes i veure com podrien funcionar millor. El govern respecta l'autonomia de les comunitats autònomes". Tots junts "hem de treballar per fer una llei que permeti complir els objectius del dèficit i poder créixer. El mecanisme és el diàleg i l'acord al Consell de Política Fiscal i Financera previ a la llei que s'aprovarà per mandat constitucional".

La data de la reunió encara no està fixada i la comunicarà el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, als respectius governs.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut