Soraya Sáenz de Santamaría escoltant el director del CNI, Fèlix Roldán, durant la inauguració de les jornades sobre ciberseguretat, a Madrid (EFE)
Soraya Sáenz de Santamaría escoltant el director del CNI, Fèlix Roldán, durant la inauguració de les jornades sobre ciberseguretat, a Madrid (EFE)
Madrid

El govern espanyol avisa que s'està "armant" davant possibles ciberamenaces el 21D

Soraya Sáenz de Santamaría ha avançat que l'any que ve l'Estat posarà en marxa un centre d'operacions de seguretat contra els ciberatacs

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que, des de l'executiu, s'està fent un "treball molt intens" de cara al 21D per "anticipar-nos" als problemes que puguin sorgir, i "armar-nos davant els intents de desinformació". Ha avançat també que l'any que ve l'Estat posarà en marxa un centre d'operacions de seguretat contra els ciberatacs. La vicepresidenta ho ha dit en la inauguració d'unes jornades del Centre Criptològic Nacional, organisme adscrit al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

En declaracions posteriors als mitjans, Sáenz de Santamaría ha remarcat que les jornades electorals tenen a l'estat espanyol "un esquema molt rodat i molt garantit". Ha dit que la netedat dels escrutinis és "absolutament contrastable".

"Potser és més necessari dir-ho fora de les nostres fronteres que dins. Demano respecte a tothom perquè ens hem guanyat la democràcia a pols i en unes eleccions la democràcia sempre es renova i tots han de respectar aquest joc"

 

 

Soraya Sáenz de Santamaría ha insistit que s'està treballant des del ministeri de l'Interior, la Secretaria d'Estat d'Administració Pública, el Centre Criptològic Nacional i la Secretaria d'Estat de Comunicació perquè les eleccions es desenvolupin en el normal "joc de la democràcia".

Quan li han preguntat si s'han detectat possibles moviments de ciberatacs, la vicepresidenta espanyola ha anunciat que aquest dijous n'informarà al Congrés a la comissió de despeses reservades, però ha avançat que Espanya ja fa uns quants anys que viu "operacions híbrides" que busquen, ha dit, afectar l'opinió i debilitar un entorn democràtic. Ha afegit que la Unió Europea també "s'està rearmant des de fa molt de temps" per protegir-se en l'àmbit de la ciberseguretat. "Hi estem tots molt implicats", ha afirmat Sáenz de Santamaría.

Tot plegat arriba l'endemà que el Tribunal Constitucional va suspendre la llei catalana que preveia la creació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. L'alt tribunal va admetre a tràmit el recurs del govern espanyol, que considera que la Generalitat ha exercit competències que corresponen a l'Estat.

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 21D
Anar al contingut