Maties Serracant, tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, mostra l'espai afectat en una atenció als mitjans a les portes de la fàb…
Maties Serracant, tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, mostra l'espai afectat en una atenció als mitjans a les portes de la fàbrica Artèxtil el 9 de juny de 2017. (Horitzontal)

El govern de Sabadell protegeix gran part de l'antiga Artèxtil però es veu obligat a acceptar la construcció d'habitatges

ACN Sabadell.-L'Ajuntament de Sabadell ha anunciat que la part de l'antiga fàbrica Artèxtil de la ciutat que forma par del Pla Especial de Patrimoni es preservarà però ha advertit que a l'altra peça, propietat de Solvia, s'hi construiran blocs de pisos. Ho ha assegurat el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, que ha advertit que el govern local ha estat incapaç d'anul·lar el conveni que l'anterior executiu va signar l'any 2008. "És inviable revertir el conveni", ha afirmat el tinent d'alcalde que ha recordat que es va fer en plena bombolla immobiliària "a benefici de la part privada". En aquest sentit ha dit que anul·lar-lo suposaria una indemnització milionària que l'Ajuntament no pot assumir. "La responsabilitat del govern és completar una mort anunciada de la peça no protegida en l'àmbit patrimonial. El conveni ens lliga de mans i peus", ha lamentat. L'anunci arriba després que en les darreres setmanes s'hagi intensificat l'activitat ciutadana per salvar aquest espai i s'hagi obert una campanya de recollida de signatures a la plataforma Change.org.

Maties Serracant ha lamentat la situació actual però ha advertit que és "heretada i no compartida". En aquesta línia ha explicat que l'acord que la propietat de l'Artèxtil va signar amb el govern que hi havia a l'Ajuntament l'any 2008 permet que s'aixequin pisos a la part de la fàbrica que no està inclosa dintre del Pla Especial de Patrimoni. Pel que fa a la resta, que sí està protegida, Serracant ha apuntat que les oficines es mantindran i seguiran sent propietat de l'empresa, Inmobiliaria Europea Manet, de la família García-Planas i que l'Ajuntament es quedarà un equipament adjacent que també es mantindrà, i unes altres pastilles que es destinaran a zona verda i a una plaça on està previst que es mantingui l'històrica xemeneia. En aquesta mateixa línia, el tinent d'alcalde ha explicat que el govern local tractarà de negociar amb la propietat privada per intentar definir un projecte "conjunt i de ciutat" per tota la part protegida de la fàbrica. "És important i d'interès general per a la ciutat i, alhora, per a la cultura i per a la història de Sabadell que aquest edifici i la nau es dotin d'un projecte per al seu conjunt amb l'objectiu que es preservi a llarg termini espais representatius de la memòria de la classe treballadora i del patrimoni cultural, artístic, paisatgístic i arquitectònic de la ciutat", ha indicat. Alhora ha descartat la instal·lació d'una escola o institut com s'havia dit inicialment i ha obert la porta a aprofitar la proximitat amb l'Hospital Parc Taulí i el campus de la UAB de Sabadell, per ubicar-hi un projecte "estratègic".Pel que fa als habitatges, el responsable municipal ha detallat que a la part que toca amb la Gran Via s'aixecarà un edifici d'onze plantes més baixos, mentre que a la que limita amb el carrer Covadonga l'alçada s'ha reduït considerablement i només tindrà tres pisos.

Anar al contingut