Bilbao

El govern basc considera "un despropòsit" la decisió de l'Audiència

El govern basc considera que mantenir la situació de presó per a Iñaki de Juana Chaos "és una actuació més de la cursa de despropòsit judicial" i ha instat el Suprem a "aclarir la situació penal" del reclús d'ETA. Eusko Alkartasuna i PNB també han criticat la decisió, de "conseqüències imprevisibles" per al procés de pau. Ezker Batua afirma que la decisió s'ha pres seguint "els dictats" del PP. Altres partits i organitzacions del País Basc han criticat amb duresa que es mantingui la situació penal de De Juana Chaos. El sindicat pròxim als abertzales, LAB, creu que els jutges han anat contra un escenari de pau.

Actualitzat

En la valoració que ha fet de la decisió de l'Audiència Nacional, el govern basc explicita que considera "més convenient i racional" la proposta de la fiscalia "d'atenuar la presó" i afegeix que, "al marge de la consideració ètica i moral que cadascú pugui tenir del fets que va cometre De Juana, pels quals ja ha estat jutjat i condemnat", suposa una "desproporció" la pena de dotze anys imposada per haver escrit dos articles d'opinió.

El portaveu del PNB, Íñigo Urkull, ha lamentat la resolució de l'Audiència. Urkull ha assenyalat que De Juana ja ha complert la pena pels seus crims per horribles que siguin i ha expressat la seva preocupació perquè hi hagi una "interpretació esbiaixada" de les raons humanitàries i es faci una interpretació polititzada de les lleis que porti a una dinàmica "d'acció reacció".

El secretari d'Eusko Alkartasuna, Unai Ziarreta, ha censurat que l'Audiència Nacional hagi pres la decisió "intencionadament" i "obviant els arguments jurídics a favor d'una decisió política d'acord amb la línia dura del Partit Popular".

Ezker Batua-Berdeak ha afegit que el tribunal no ha tingut en compte les raons humanitàries i s'ha limitat a "escoltar i seguir al peu de la lletra els dictats del PP en un acte contrari als principis ètics i legals que han de presidir les actuacions de la justícia".

Aralar ha afirmat en un comunicat que s'ha fet "una actuació de crueltat" que no és "homologable" en democràcia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut