Maig

El Documental del Mes estrena de "K2. Tocant el cel"

El Documental del Mes estrena a sales de tot l'estat una pel·lícula d'altura. El film acompanya quatre fills d'alpinistes que emprenen un viatge emocional al camp base del K2 per retrobar-se amb allò que va dur els seus pares o mares a emprendre una expedició a un dels cims més alts i perillosos de la Terra. Val la pena pagar el preu de la passió? Es pot deixar-ho tot per tocar el cel?

Actualitzat

El Documental del Mes programa en una xarxa de més de 60 sales a tot l'estat i a Llatinoamèrica "K2. Tocant el cel", d'Eliza Kubarska. L'estrena serà el dijous 5 de maig als Aribau Multicines, a les 20.00, i comptarà amb la presència de Josep Manuel Anglada, reconegut alpinista català que ha coronat alguns vuit mil, i la seva dona Elisabet Vergés, també escaladora i alpinista.

L'estiu de 1986, gairebé una desena d'expedicions de tot el món es van trobar a la base del K2 per escalar la muntanya a través de la ruta d'ascens més complicada, per on molt poques persones havien aconseguit arribar al cim. "Nou expedicions atacaven la muntanya simultàniament. Potser això no li va agradar a la muntanya, i s'hi va tornar amb tota la seva força". Tretze escaladors van perdre-hi la vida. Molts d'ells van ser enterrats a la muntanya i hi ha cossos que encara no s'han recuperat. Des de llavors, l'estiu de 1986 al K2 és conegut per tots els alpinistes com "l'estiu negre".

Ara, 30 anys després, la directora i alpinista Eliza Kubarska reuneix quatre dels fills d'aquests alpinistes que van perdre la vida el tràgic estiu de 1986: la Hania, en Lukasz, la Lindsey i en Chris emprendran un viatge emocionalment difícil al camp base del K2, el lloc on hi ha els seus familiars enterrats. Un exercici de valentia que els forçarà a plantar cara al seu passat i a entendre què va forçar els seus pares o mares a deixar-ho tot i a assumir els riscos que comportava una expedició tan perillosa com aquella.

 

 

Alguns dels protagonistes encara eren nens i d'altres no havien nascut quan va passar la tragèdia.  Eliza Kubarska, alpinista i amb desitjos immensos de ser mare, intenta donar resposta a les seves inquietuds acompanyant aquestes quatre persones en un viatge necessari per entendre i intentar reconciliar-se amb els pares i mares que els van deixar orfes per l'atracció que exercia sobre ells la "muntanya salvatge". És moralment acceptable tenir un fill si ets alpinista? La passió per les dues coses és compatible? Qualsevol risc és justificable?

Gràcies al testimoni de Kurt Diemberger, supervivent d'aquell "estiu negre", i a l'accés a les cartes, imatges d'arxiu i diaris personals dels alpinistes que van perdre la vida en aquella expedició,  els protagonistes intenten comprendre com van ser els últims dies dels seus pares i mares, homes i dones que tenien un somni: tocar el cel amb les pròpies mans.

"K2. Tocant el cel" és retrat psicològic de quatre fills d'alpinistes que busquen respostes a les preguntes que s'han plantejat sempre, per calmar el dolor provocat per l'absència dels seus familiars. Un volta de torn més al cinema de muntanya amb un fort component emocional.

 

Premis
Millor Pel·lícula, BANFF Mountain Film Festival, Canadà, 2015
Gran Premi del Jurat, Kendal Mountain Festival, Regne Unit, 2015
Premi al millor film de Cultura de Muntanya i Flor de Neu de Plata, Festival BBVA de cinema de muntanya, Torelló, 2015


Festivals
Festival del Film Locarno – Secció oficial. Suïssa, 2015
Krakow Film Festival – Secció oficial. Polònia, 2015


Fitxa tècnica
Direcció i guió: Eliza Kubarska
Direcció de fotografia: Radek Ladczuk
Muntatge: Bartosz Pietras
Disseny de so: Mariusz Bielecki
Música: Michal Jacaszek
Producció: Katarzyna Slescika, Monika Braid
2015
Polònia, Regne Unit, Alemanya   


Eliza Kubarska, directora
Documentalista i alpinista. Entre les seves obres destaquen les multipremiades "What happened on Pam Island", rodada a Groenlàndia, i "Walking Under Water", sobre la tribu Badjao, una comunitat nòmada en perill d'extinció que viu a les aigües del sud-est asiàtic, que va guanyar una Menció Especial del Jurat al prestigiós festival canadenc Hot Docs.
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut