Congrés dels Diputats

El Congrés admet a tràmit l'Estatut andalús tot i l'oposició del Partit Popular

El ple del Congrés dels Diputats ha debatut la presa en consideració de la proposició de llei de la reforma de l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia. Una proposta aprovada pel Parlament andalús, a principis de maig, amb els vots a favor del PSOE i Esquerra Unida i amb el rebuig del PP i el Partit Andalusista. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha advertit el PP que "no ensopegui dues vegades amb la mateixa pedra" i no torni a cometre l'error d'oposar-se a la reforma de l'Estatut d'Andalusia de la mateixa manera que ho va fer amb el de Catalunya. Finalment, els populars han rebutjat el text.

Actualitzat

El ple del Congrés ha acordat prendre en consideració el projecte de reforma de l'Estatut d'Andalusia que hi ha portat el Parlament autonòmic amb 187 vots a favor (PSOE, CiU, ERC, PNB, IU/ICV, CC i el Grup Mixt), i l'oposició de 136 diputats del PP. La votació ha posat punt final a una llarga sessió iniciada a la una del migdia que s'ha acabat a les deu del vespre.

Zapatero, en la seva intervenció davant el ple del Congrés dels Diputats, ha destacat l'èxit que ha suposat l'autonomia andalusa. Un èxit que no hauria estat possible sense l'autogovern, segons ha dit. En referència implícita al PP, Zapatero ha advertit del risc de no donar suport a la reforma perquè "no té disculpa en responsables polítics quan s'enfronten a aspiracions populars àmpliament sentides".

Abans, el líder del PP, Mariano Rajoy, havia qualificat el projecte de reforma de l'Estatut d'Andalusia d'"aberració jurídica i constitucional", "sectari" i "sense sentit". Segons Rajoy, els socialistes s'han proposat que l'Estatut d'Andalusia sigui "la gran coartada de la seva incompetència catalana". El líder del PP ha dit també que Andalusia "no es mereix això" i ha assegurat que la culpa de tot plegat no és dels socialistes andalusos sinó de Zapatero, que només "s'estimula" amb els "deliris nacionalistes".

Pel portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, el seu grup defensarà per a Andalusia el mateix que va defensar per a Catalunya i, per tant, ja ha avançat que el seu vot al text final del nou Estatut andalús serà favorable.

El portaveu d'ERC, Joan Puigcerós, ha anunciat que el seu grup votarà a favor de la presa en consideració per respecte "a les institucions i al poble andalús", però ha dit que és "un autèntic clon" de l'Estatut català després d'haver estat "desnaturalitzat". Puigcercós ha acusat el govern d'haver instal·lat "una copisteria a la Moncloa" i de reeditar "el cafè per a tots", però "amb sacarina".

Gaspar Llamazares, coordinador general d'IU, ha considerat l'Estatut un "punt d'inflexió" en el desenvolupament autonòmic i l'ha considerat "bo" per a Andalusia. Tot i això, creu que es podrà millorar durant la seva tramitació i ha acusat el PP de no estar debatent l'Estatut andalús sinó "l'ombra de l'Estatut de Catalunya".

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha destacat que la reforma de l'Estatut d'Andalusia es podrà tramitar a les Corts gràcies al vot dels nacionalistes "egoistes i insolidaris" i s'ha queixat que el Parlament andalús no correspongués al País Basc quan, com altres cambres autonòmiques, va aprovar una moció contra el "pla Ibarretxe". Esteban ha preguntat: "què els hauria semblat als andalusos que el Parlament basc hagués rebutjat el seu text estatutari?".

L'Estatut andalús és el quart projecte de reforma estatutària que assumeix la cambra baixa després del "pla Ibarretxe", que va ser rebutjat, i els estatuts valencià i català. Al Parlament andalús, el text va ser aprovat, a principis de maig, amb els vots a favor del PSOE i Esquerra Unida i amb el rebuig del PP i el Partit Andalusista.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut