Incendi forestal a Grècia (Wikimedia Commons)
Incendi forestal a Grècia (Wikimedia Commons)

El canvi climàtic pot augmentar els incendis forestals devastadors al sud d'Europa

Xavier DuranActualitzat

La pujada de temperatures provocada pel canvi climàtic farà augmentar de manera espectacular la superfície afectada per incendis forestals a l'Europa mediterrània. Aquest és l'avís que dona un equip de científics encapçalat per investigadors de la Universitat de Barcelona.

Els autors han combinat els models que prediuen l'evolució del clima a escala regional amb altres que relacionen la superfície cremada a l'estiu amb factors meteorològics. L'estudi l'ha encapçalat Marco Turco, del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) de la Universitat de Barcelona.

En l'article, publicat a la revista Nature Communications, els autors han analitzat diversos factors, com ara les sequeres, que seran més abundants. Els resultats no són gens positius. Han calculat que si la temperatura mitjana del planeta augmenta un grau i mig, la superfície cremada a finals de segle serà un 40% superior a la que preveuen els models que no tenen en compte aquest escalfament.

Les previsions són molt pitjors si no s'aconsegueix impedir que la temperatura mitjana pugi tres graus. En aquest cas, la superfície afectada seria un 100% superior –per tant, el doble– a la que es cremaria si les temperatures es mantinguessin com ara.

Els acords de París sobre el canvi climàtic, firmats a la capital francesa l'any 2015, marquen com a objectiu que la temperatura no augmenti més de dos graus. Però apunten com a objectiu molt més desitjable que la temperatura mitjana no augmenti més d'un grau i mig respecte a la que hi havia abans de la revolució industrial.

Per als autors, el seu estudi mostra la necessitat d'intentar assolir l'objectiu més ambiciós. Així ho explica Marco Turco:

"Aquests resultats reforcen la declaració de l'Acord de París, que apunta que limitar l'augment de la temperatura a 1,5 ºC podria reduir de forma significativa els riscos i els impactes del canvi climàtic."

Els resultats signifiquen un toc d'alerta i els autors creuen que cal prendre mesures. En l'article es refereixen concretament a la revisió dels actuals models de gestió:

"Aquests resultats suggereixen que és necessari revisar les estratègies de gestió actuals. Els efectes del canvi climàtic podrien superar els esforços de prevenció d'incendis i, per tant, en un futur pròxim es necessitaran més recursos per gestionar aquest problema."

Per als autors, l'Europa mediterrània és una bona regió per estudiar aquesta possible evolució, perquè sovint hi ha incendis que causen pèrdues humanes, econòmiques i ecològiques. Cada any es cremen, de mitjana, 4.500 km2 (450.000 hectàrees).

Una de les coautores de l'estudi és Maria del Carme Llasat, professora del Departament de Física Aplicada de la UB, que lidera el GAMA. També hi han participat investigadors de Múrcia, Santander i Pisa (Itàlia).

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaMedi ambientIncendis
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut