Un moment de l'operació antijihadista de dimarts a Barcelona i municipis de l'àrea metropolitana
Un moment de l'operació antijihadista de dimarts a Barcelona i municipis de l'àrea metropolitana
Madrid

Dos dels detinguts a Barcelona per jihadisme eren a l'aeroport de Brussel·les el dia de l'atac

El jutge Eloy Velasco ha decretat presó per a cinc dels nou detinguts dimarts a Barcelona i altres municipis de l'àrea metropolitana

Actualitzat

El jutge Eloy Velasco ha decretat presó per a cinc dels nou detinguts aquest dimarts a Barcelona i altres municipis de l'àrea metropolitana acusats de jihadisme. A dos d'ells se'ls vincula amb els autors dels atemptats de Brussel·les del març de l'any passat, en què van morir una trentena de persones.

En els interrogatoris hi havia present la jutge belga que investiga els atemptats de Brussel·les i ha pogut traslladar les seves preguntes a dos dels detinguts. La investigació conjunta entre Bèlgica i Espanya ha permès concloure que Mohammad Lamsalak i Iussef Ben Hammou eren a la capital belga els dies anteriors a l'atac i el dia dels fets. Concretament, van arribar-hi el 16 de març i en van marxar el 23, l'endemà de l'atac a Zaventem i la parada de metro de Maelbeek.

Tots dos han reconegut que eren a l'aeroport de Zaventem quan van esclatar les bombes, però neguen la seva participació en els fets i asseguren que van anar a Brussel·les a comprar un vehicle. Els investigadors intenten aclarir si aquests diners eren per finançar l'atemptat o facilitar la logística posterior. També han negat que coneguessin els dos terroristes que es van immolar i han dit que només eren amics del seu cosí.

A Ben Hammou se li ha incautat al seu domicili de Barcelona una fotocòpia d'un full de Google Maps on hi ha marcat el recorregut que va fer Salah Abdeslam des de la ciutat alemanya de Searbruken fins a la capital belga. Abdeslam, que va participar en els atemptats de París del novembre de 2015, va ser detingut a Brussel·les quatre dies abans de l'atac a l'aeroport.

Tres detinguts més, a la presó

A un tercer detingut se l'envia a presó per tinença d'armes i delicte contra la salut pública. A dos més, se'ls demana l'ingrés a presó perquè tenien altres causes pendents. Els altres quatre detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs i hauran de comparèixer mensualment davant del jutge.

Els detinguts han declarat aquest dijous a l'Audiència Nacional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut