Aleksei Uliukàiev, el ministre de Desenvolupament Econòmic rus, detingut aquest dilluns (Reuters)
Aleksei Uliukàiev, el ministre de Desenvolupament Econòmic rus, detingut aquest dilluns (Reuters)
Moscou

Detingut el ministre d'Economia de Rússia, acusat de corrupció

El Comitè d'Investigació rus assegura que el ministre ha acceptat un suborn de gairebé 2 milions d'euros per aprovar una operació entre companyies públiques

RedaccióActualitzat

Coincidint amb els primers contactes de Donald Trump amb el president rus, Vladimir Putin, aquest dilluns a la nit han detingut a Moscou el ministre de Desenvolupament Econòmic de Rússia, Aleksei Uliukàiev. L'han detingut després d'interrogar-lo, acusat d'haver cobrat un suborn de gairebé 2 milions d'euros per donar el vistiplau a una operació de compravenda entre companyies petrolieres.

Aquesta operació va comportar la compra de la meitat de la companyia pública Bashneft, una de les principals en el sector de l'energia fòssil a Rússia, per part de la gran petroliera estatal Rosneft. La xifra de la compra, que es va fer a l'octubre, puja a gairebé 5.000 milions d'euros.

Una compravenda entre companyies públiques

Segons el relat divulgat per les agències russes, a Uliukàiev li seguien la pista des de feia més d'un any i des de l'estiu tenia el telèfon punxat, perquè demanava una compensació per informar positivament de l'operació. Segons han dit, el van detenir just en el moment en què cobrava el suborn.  

El cert és que el cas té ombres molt fosques, que amaguen una dura pugna entre el cercle més pròxim al president Putin, partidari d'una economia molt controlada per l'estat, i el del primer ministre Dmitri Medvédev, compost per càrrecs amb perfils més liberals.

En aquest context, la venda de part de Bashneft s'impulsava per aconseguir diners pel sector públic, però en no sortir compradors privats, es va optar perquè la comprés la petrolera estatal.

Ulilukàiev no era partidari d'aquesta operació, perquè comportava una compravenda entre companyies públiques, de manera que no suposava ingressos reals. Però, finalment, el ministre va acceptar l'operació, i el mes d'octubre es va formalitzar. Ara al ministre se l'acusa d'haver-ho acceptat a canvi del suborn.

El càrrec més alt detingut a Rússia des del 1991

Segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, és "una acusació molt seriosa" sobre la qual, "de tota manera, només un jutge pot decidir". Segons s'ha assegurat, és el càrrec polític de més alt rang detingut a Rússia des del cop d'estat fallit del 1991. Pot enfrontar-se a penes d'entre 8 i 15 anys de presó.

El cas el porta el Comitè d'Investigació, que des del 2011 és l'òrgan suprem d'investigació de Rússia, i que informa directament al president Putin. Aquest comitè ha dit que no trigarà a concretar els càrrecs de què s'acusa el ministre. Aleksei Uliukàiev és ministre de Desenvolupament Econòmic de la Federació Russa des del juny del 2013, i no està adscrit estretament ni al cercle de Putin ni al de Medvédev.

Anar al contingut