Puigdemont, Rovira, Comín o Puig podrien tornar a l'estiu

"Després de set anys ens toca tornar": el calendari del possible retorn dels exiliats

L'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, així com Toni Comín o Lluís Puig podrien tornar un cop s'aprovi la llei, sempre que els jutges no facin un nou moviment en contra

RedaccióActualitzat

"Després de set anys ja crec que ens toca tornar amb el cap alt, que és com ho farem gràcies a aquesta llei". Ho ha dit l'eurodiputat de Junts Toni Comín aquest dijous. I podria complir-se.

Un cop aprovat el text definitiu de la llei d'amnistia a la comissió de justícia, el calendari de tramitació situa l'aprovació definitiva a finals de maig o principis de juny.

Quan això passi, tant Comín com Carles Puigdemont, Marta Rovira o Lluís Puig, podrien tornar a Catalunya, en principi, sense el risc de ser detinguts. Això, si els jutges no fan cap moviment en contra de la norma.

El text pactat entre el PSOE, ERC i Junts estableix que, un cop rebi la llum verda, els jutges tenen dos mesos per aplicar-la

A més, la llei preveu l'aixecament immediat de totes les mesures cautelars imposades als encausats, "de caràcter personal o real" i ordena a "deixar sense efecte ordres de cerca i captura". 

El mateix article també blinda aquest aixecament de qualsevol "suspensió del procediment penal", com podrien ser, per exemple, hipotètiques preguntes prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea o una pregunta al Tribunal Constitucional.
 

Quin és el calendari a partir d'ara?

La llei passarà, per segona vegada, al ple del Congrés la setmana que ve, el 14 de març. Aquest cop, sense esmenes vives, com sí que va passar en la primera votació, el 30 de gener.

Si no hi ha sorpreses, la llei quedarà aprovada amb 178 vots a favor --PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i BNG-- i 172 en contra --PP, Vox, UPN i CC.

Llavors, la llei passarà al Senat. I aquí hi haurà un entrebanc. Els populars faran valer la seva majoria absoluta i la tramitació de la llei podria quedar aturada dos mesos. Per tant, fins a mitjans de maig.

El previsible "no" del Senat a la llei farà que torni al Congrés, i allà, a finals de maig, és quan hi haurà l'aprovació definitiva de la llei. Coincidirà, de ple, amb un moment polític intens: la campanya per les eleccions europees del 9 de juny.

Els jutges hauran d'aplicar l'amnistia de forma preferent i urgent --diu la llei-- en un termini de dos mesos. Moment, però, també per poder presentar recursos o dubtes sobre com s'aplicarà que podrien endarrerir, en alguns casos, el procés.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontMarta RoviraAmnistia
Anar al contingut