Aspecte general de l'escull de corall trobat a més de 80 metres de fondària (Foto: IEO)
Aspecte general de l'escull de corall trobat a més de 80 metres de fondària (Foto: IEO)
Societat

Descobreixen el primer escull de corall espanyol d'aigües fredes

Els investigadors de la Secretaria General del Mar i de l'Institut Espanyol d'Oceanografia han anunciat el descobriment del primer escull de corall d'aigües fredes del territori marítim espanyol. Els geòlegs i biòlegs de l'equip investigador han trobat l'ecosistema al mar Cantàbric, a més de 800 metres de profunditat. Asseguren que és una troballa inèdita en aigües espanyoles. El descobriment suposa un avenç important pel gran índex de biodiversitat que aporten aquests esculls.

Actualitzat
L'escull de corall es troba al denominat canyó d'Avilés, davant la costa asturiana. La troballa s'ha dut a terme dintre del projecte Indemares, i es considera de gran importància científica perquè es desconeixia l'existència d'esculls profunds de corall en aigües espanyoles, segons ha informat el Ministeri de Medi Ambient.

Tradicionalment, els ecosistemes similars al que s'ha descobert al canyó d'Avilés es consideraven propis de zones tropicals d'aigües càlides i ben il·luminades. Actualment, el desenvolupament de robots i submarins moderns ha permès descobrir escull de corall també a aigües fredes en altres àrees del planeta, on habiten nombroses espècies desconegudes per a la ciència fins ara.

Els científics consideren que aquest tipus d'ecosistemes poden ajudar a frenar el canvi climàtic perquè són un embornal de carboni i redueixen la presència de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera.

Anar al contingut