Madrid

Decreten presó per als quatre directius de Fórum Filatélico i ja són nou els empresonats per estafa amb la venda de segells

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha decretat aquest matí presó provisional per al president i tres directius de Fórum Filatélico. El fiscal els imputa els delictes d'estafa i blanqueig de capitals. Ahir també van entrar a la presó, sense fiança, els quatre responsables d'Afinsa i el seu proveïdor de segells, després de declarar durant gairebé sis hores. El jutge d'aquest cas, Santiago Pedraz, va prendre aquesta decisió en considerar que hi havia un alt risc de fuga i de destrucció de proves per part dels imputats.

Actualitzat

Els nou imputats d'Afinsa i Fórum Filatélico han ingressat a la presó. Aquest matí, el magistrat de l'Audiència Nacional Grande-Marlaska ha ordenat presó per al president de Fórum Filatélico, Francisco Briones, i per als consellers Miguel Ángel Hijón Santos, Agustín Fernández Rodríguez i Francisco José López Gilarte, que es troben al centre penitenciari des de la una de la matinada. El cinquè imputat, Juan Maciá Mercadé, ha quedat en llibertat amb l'obligació de presentar-se al jutjat més pròxim al seu domicili els dies 1 i 15 de cada mes.

Els responsables de Fórum van estar prestant declaració al despatx del jutge de l'Audiència Nacional des del matí d'ahir fins ben entrada la nit. Marlaska destaca l'"especial gravetat" del delicte d'estafa atenent al "valor del defraudat i l'aprofitament de credibilitat empresarial o professional". Segons la querella d'Anticorrupció, l'estafa se xifraria inicialment en més de 2.416 milions d'euros fins al tancament de l'exercici del 2004.

Els magistrat justifica l'ingrés preventiu a la presó per la gravetat dels fets, la pena associada als delictes imputats, que supera els 6 anys de presó, i el "risc concret de fuga", agreujat per la capacitat econòmica que se'ls pressuposa i la raonable estimació d'altres patrimonis en mans de tercers. Hi afegeix que també existeix el risc de destrucció de proves.

Al dictamen, Grande-Marlaska especifica que els indicis criminals contra els quatre empresonats se sustenten tant pels informes de l'Agència Tributària com per les pròpies declaracions dels acusats, "quan en reconèixer principalment els fets tracten d'atorgar-los una interpretació aliena a la lògica de la raó". Els directius han reconegut que el preu pactat dels segells era el més car del mercat, declaracions que corroboren la sobrevaloració de més del 800% d'aquests béns estimada per l'Agència Tributària. En aquest sentit, l'acte destaca que, en el moment de liquidar els contractes, els clients es veien abocats a revendre'ls al mateix Fórum, ja que a l'exterior mai no arribarien al preu acordat.

El jutge reconeix que "no consta l'existència de compromisos incomplerts" amb els clients. Però aclareix que això es deu "a la formalització de nous contractes i la captació de clients", per la qual cosa era imprescindible l'existència d'una xarxa de 2.700 agents de venda, que donaven forma a un "negoci fraudulent de tipus piramidal". Marlaska ha fet seus amb aquest dictamen la pràctica totalitat dels arguments de la querella presentada per Anticorrupció.

El magistrat ha dictat una segona resolució sobre el cas, que comporta una gran interès per als milers d'afectats, ja que Marlaska hi acorda deixar sense efecte l'obligació dels afectats de consignar les quantitats ajornades i obligades mentre no ordeni el contrari l'Audiència Nacional.

Ahir, el jutge Santiago Pedraz va ordenar l'ingrés a presó dels directius d'Afinsa acusats del frau: el president del consell d'administració, Juan Antonio Cano Cuevas; l'expresident, Albertino de Figueiredo do Nascimento; el conseller i administrador, Carlos de Figueiredo Escribá; el conseller i subdirector responsable de l'Àrea de Contractes d'Inversió, Vicente Martín Peña, i el soci únic Francisco Guijarro Lázaro.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut