De Guindos a la seva compareixença a la Comissió d'Economia del Congrés. (Foto: EFE)
De Guindos a la seva compareixença a la Comissió d'Economia del Congrés. (Foto: EFE)
Madrid

De Guindos diu que l'economia ha crescut el 0,3 % en el quart trimestre i que la recuperació "ja és una realitat"

En una compareixença al Congrés, el ministre d'Economia ha explicat que l'economia espanyola va créixer un 0,3% el quart trimestre del 2013. "Iniciem un nou camí que serà clau per tornar als anteriors nivells de renda i ocupació", ha afegit. El govern espanyol podria millorar les previsions d'ocupació de l'últim quadre macroeconòmic i rebaixar la taxa de l'atur a l'entorn del 25% o "lleugerament per sota".

RedaccióActualitzat

L'economia espanyola va créixer el 0,3% en el quart trimestre del 2013, per sobre del 0,1% registrat en el tercer. Amb aquestes dades, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que la recuperació, "tot i que fràgil", "ja és una realitat". Durant la seva compareixença a la Comissió d'Economia al Congrés, el ministre ha indicat que hi haurà taxes positives del PIB a la segona part del 2014 i que la recessió s'ha deixat enrere.

Fa uns mesos, els indicadors macroeconòmics apuntaven a un canvi de tendència. "Llavors era una previsió. Avui és una realitat". "Iniciem un nou camí que serà clau per tornar als anteriors nivells de renda i ocupació", ha dit el ministre. De la mateixa manera, l'ocupació va començar a mostrar símptomes "d'estabilització i lleugera millora" al llarg de l'any passat. Això va permetre tancar l'exercici amb menys parats del previst. Aquest entorn més favorable del mercat de treball, tal com ha explicat el titular d'Economia, es prolongarà al llarg del 2014, cosa que permet anticipar que la creació neta d'ocupació arribarà ja en la primera meitat de l'exercici, tant en termes en EPA com en comptabilitat nacional.

De Guindos ha considerat un "fet fonamental" aquesta creació d'ocupació, ja que posa de manifest que amb taxes de creixement de l'1% és possible crear llocs de treball de forma sostinguda, un fet "inèdit " en la història recent d'Espanya que no hauria estat possible sense la reforma laboral. El govern espanyol podria millorar les previsions d'ocupació contingudes en l'últim quadre macroeconòmic i rebaixar la taxa de l'atur des del 25,9% previst inicialment a l'entorn del 25% o "lleugerament per sota" .

D'altra banda, De Guindos ha ressaltat la "forta moderació" dels preus, que ha afavorit el consum privat, l'augment de la competitivitat i la correcció de l'endeutament privat, que ha passat de l'entorn del 230% de l'any 2010 al 200%. També ha millorar la correcció del dèficit exterior i s'ha produït un important ajust dels preus de l'habitatge, que han caigut de mitjana un 30% des del seu nivell més alt i que, en alguns segments, "pot haver tocat fons".

El ministre ha ressaltat que hi ha hagut una moderació dels costos laborals i una recuperació del sector exterior, que seguirà sent el motor del creixement de l'economia espanyola. Segons les previsions, les exportacions creixeran un 6% aquest any en termes reals, pràcticament com el 2013. La demanda interna s'anirà consolidant de forma progressiva.

Pel que fa al deute, De Guindos manté que el govern espanyol complirà els objectius de dèficit estimats en el programa de sostenibilitat i estabilitat financera.

El ministre afirma que ara les variables econòmiques van en la direcció "correcta" i Espanya està en un escenari "totalment diferent" gràcies a l'esforç de la societat espanyola i a les polítiques que ha posat en marxa el govern. Encara hi ha feina a fer. "Cal perseverar en la correcció de desequilibris", ha dit, després d'assegurar que el principal repte continua sent la taxa d'atur, que encara és "inacceptable".

Anar al contingut