Cuixart i Sànchez arribant a l'Audiència Nacional el 16 d'octubre de l'any passat (ACN)
Cuixart i Sànchez arribant a l'Audiència Nacional el 16 d'octubre de l'any passat (ACN)

Cuixart i Sànchez: un any de presó preventiva a l'espera del judici per rebel·lió

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts fa un any que l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van ingressar en presó preventiva a Soto del Real. Un any després continuen a la presó, ara a Lledoners, a l'espera de judici pel delicte de rebel·lió.

El 16 d'octubre de 2017, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar presó sense fiança per als Jordis, als quals va considerar "promotors i directors" del setge a la seu de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre. Cuixart i Sànchez ja havien comparegut per aquests fets a principis d'octubre i havien quedat en llibertat, però el dia 16 van tornar a comparèixer i la magistrada en va decretar la presó incondicional.

Des d'aleshores, tots dos continuen a la presó malgrat haver sol·licitat la llibertat provisional en diverses ocasions. Ni l'Audiència Nacional ni, després del trasllat de la causa, tampoc el Tribunal Suprem han acceptat alliberar-los.

Durant aquest any a la presó, els Jordis han conservat el seu paper públic. Cuixart ha estat reelegit president d'Òmnium Cultural. En canvi, Sànchez va deixar la presidència de l'ANC en anar de número dos de Junts per Catalunya a les eleccions del 21 de desembre. Va ser escollit diputat al Parlament, tot i que actualment està suspès de les seves funcions pel jutge Llarena.

Sànchez i Cuixart van ser els primers independentistes empresonats pels fets de la tardor de l'any passat. Actualment, a més dels Jordis, també estan en presó preventiva Oriol Junqueras, Quim Forn, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa.

 

Notícia relacionada: Els àudios de Sànchez i Cuixart davant de Llarena

 

 

Cuixart no vol sortir "ràpid", vol sortir "amb dignitat"

Coincidint amb l'aniversari de l'ingrés a presó de Sànchez i Cuixart, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha visitat Cuixart a la presó de Lledoners. Ha explicat que l'ha vist "molt ferm" i "orgullós de ser un pres polític".

"El missatge del president d'Òmnium continua sent el mateix que fa un any, amb la mateixa dignitat i la mateixa fermesa: aquestes conviccions de seguir defensant aquests principis i aquests valors que l'han portat fins a la presó. Aquesta voluntat de defensar drets fonamentals com el dret de manifestació, el dret d'autodeterminació..."

Mauri també ha reiterat que Cuixart "no anirà a defensar-se de res", perquè "no ha comès cap delicte", sinó a "reivindicar" la "desobediència civil no violenta".

Ell està molt ferm i segueix fent de president d'Òmnium des de la presó. Segueix lluitant dia a dia, no amb voluntat de sortir de la presó. No vol sortir ràpid de la presó, en vol sortir amb dignitat. I això vol dir que està treballant cada dia perquè ningú pugui acabar en una situació com ell, que en el nostre país ningú no pugui acabar a la presó simplement per defensar aquests drets fonamentals."

Sànchez, amb "molta fortalesa mental"

En aquest primer aniversari de l'empresonament dels Jordis, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que Jordi Sànchez té "molta fortalesa mental" i "molta activitat política". 

Ha remarcat, tanmateix, que el seu antecessor al capdavant de l'Assemblea Nacional Catalana ara està més orientat cap a l'activitat política del grup parlamentari de JxCat que no cap a l'entitat. 

Preguntada a Catalunya Ràdio pel moment polític actual, Paluzie ha defensat que "s'ha de governar fixant una direcció cap a la independència, que és més urgent i necessària que mai. 

"Unes eleccions ara potser tampoc resolen res. Cal abordar les qüestions de fons, fer balanç, fer autocrítica i definir quines coses poden fer-nos avançar per fer efectiva la república."

Actes de protesta

En el primer aniversari de l'empresonament dels Jordis, l'ANC i Òmnium han convocat una concentració a la plaça de Catalunya de Barcelona amb el lema "Un any de vergonya, un any de dignitat". També hi haurà una concentració a l'esplanada de la presó de Lledoners, on són actualment Sànchez i Cuixart.

La situació dels dirigents independentistes empresonats és el principal element de pressió de PDeCAT i ERC al govern espanyol. Els partits sobiranistes reclamen a Pedro Sánchez un "gest clar" cap als polítics empresonats per negociar els pressupostos.

Aquest dilluns, Amnistia Internacional ha tornat a demanar l'alliberament "immediat" dels Jordis i considera "desproporcionat" acusar-los de rebel·lió i sedició.

ARXIVAT A:
Procés catalàJordi CuixartJordi SànchezÒmnium CulturalANC20SRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut