Junqueras, Forcadell, Bassa, Romeva, Sànchez i Cuixart seran traslladats en les pròximes hores (ACN)
Junqueras, Forcadell, Bassa, Romeva, Sànchez i Cuixart seran traslladats en les pròximes hores (ACN)

El Suprem torna a denegar l'alliberament dels presos independentistes

L'alt tribunal diu que la decisió del tribunal alemany "no té cap incidència"

Actualitzat

La sala penal del Tribunal Suprem ha tornat a denegar la llibertat sol·licitada pels processats per rebel·lió Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Carme Forcadell, segons ha informat el mateix tribunal.

La sala considera que no hi ha hagut cap modificació dels motius pels quals el jutge Pablo Llarena va acordar la presó preventiva i rebutja substituir la presó per altres mesures alternatives menys severes.

En els seus recursos, els presos havien plantejat la possibilitat d'un arrest domiciliari o de portar polseres electròniques. La sala considera que es manté el risc de fuga i afegeix que l'aplicació de sistemes alternatius no garanteix la seva presència en el judici oral. En el seu escrit, es diu que cap sistema té el mateix nivell de seguretat que la presó.

Notícia relacionada: Llarena defensa que els jutges tinguin ideologia perquè "ajuda a interpretar la llei"

 

En la resolució també diu que un tribunal provincial alemany, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein, "no té cap incidència" en el cas dels líder sobiranistes empresonats a Espanya. I amb aquest argument tomba l'última petició de llibertat dels líders sobiranistes empresonats.

Els seus advocats la van demanar fa dues setmanes en saber que Alemanya no extradiria Puigdemont per rebel·lió. La resposta del Suprem és que Alemanya només havia de limitar-se a respondre a la petició de cooperació judicial i que decidir el "qui" i el "què" dels fets segueix sent cosa del Suprem i de ningú mes.

La sala afegeix que tot intent de sotmetre les seves decisions al criteri dels jutges alemanys és improcedent i està destinat al fracàs.

"El discurs de la senyora Forcadell sembla convertir el tribunal provincial alemany en un extravagant òrgan supranacional amb capacitat per revocar les decisions adoptades pel jutge espanyol. Qualsevol intent de dibuixar una línia jeràrquica que sotmeti les resolucions d'aquesta sala al criteri dels jutges provincials alemanys, resulta manifestament improcedent i està condemnat al fracàs."

Mentrestant, les defenses de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez han presentat un recurs davant el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional per demanar la recusació de quatre dels membres de la sala que jutjarà la causa. També demanen que s'habiliti el mes d'agost.

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut