Caracas

Cuba i Veneçuela desmenteixen l'espionatge nord-americà i asseguren que Fidel s'està recuperant

Tant Cuba com Veneçuela han defensat la salut de Fidel Castro. Cuba, a través del diari oficial "Granma", ha afirmat que Fidel ha treballat per telèfon, però no en dóna més detalls. Sí que ho ha fet un estret col·laborador seu, el president veneçolà. Hugo Chávez ha assegurat que Castro no té cap càncer terminal, i que ho sap perquè el mateix Castro ha ordenat que n'hi informin degudament. Chávez s'ha mostrat optimista sobre l'evolució del convalescent. L'Havana i Caracas han volgut deslegitimar així l'espionatge nord-americà, que ahir va assegurar que Fidel tenia una malaltia terminal i li quedaven mesos, no anys.

Actualitzat

Fins ara, l'última aparició pública de Fidel Castro és del 28 d'octubre. Llavors, la televisió cubana va mostrar unes imatges en què el "Comandante" apareixia en xandall, molt dèbil, caminant amb dificultat i advertint els cubans que la seva convalescència seria llarga. Des d'aleshores, no s'ha tornat a veure la imatge de Fidel i això fa augmentar les especulacions i les incerteses sobre el seu estat de salut.

Incerteses que van amplificar-se fa dues setmanes amb l'absència de Fidel en les celebracions pel seu 80è aniversari. Ahir, el cap de l'espionatge dels Estats Units va assegurar convençut en una entrevista que, al líder cubà, només li queden mesos de vida. Però avui, el diari oficial "Granma" afirma que el "Comandante" va participar ahir a través d'una conferència telefònica en una sessió de treball. Però no en dóna més detalls.

El que sí que ho ha fet és el seu estret aliat, el president veneçolà Hugo Chávez, que va assegurar ahir divendres haver mantingut dues converses telefòniques amb el mandatari cubà Fidel Castro i va negar que el seu homòleg tingui càncer. "Fidel no té càncer, n'estic ben informat", va afirmar convençut. "Fidel ha donat instruccions que m'informin dels detalls de tot el que està passant. Estem molt optimistes, ahir el vaig notar amb molt bon humor, tant que va comparar els meus lloros amb Bush", va dir Chávez, fent referència a la seva conversa telefònica amb Castro.

El president veneçolà també va assegurar que el seu homòleg cubà segueix una lenta recuperació i va dir que té fe que arribi a complir 90 i fins a 100 anys. Si bé va reconèixer que "algun dia tots morirem físicament", va assenyalar que Castro és "un d'aquests homes que mai no morirà; és història ambulant".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut