Crida al diàleg de la premsa internacional, desconcertada pel missatge de Felip VI

Diversos mitjans estrangers de referència han retret al rei d'Espanya el to i el contingut del seu discurs, mentre altres capçaleres fan una crida al diàleg -amb concessions- entre Rajoy i Puigdemont

Juli RodésActualitzat

La premsa internacional es fa avui ressò del discurs del rei sobre la situació a Catalunya. Molts mitjans remarquen l'excepcionalitat del fet que el monarca s'adreci als ciutadans sobre una qüestió d'actualitat. Altres diaris han editorialitzat abans de les paraules del monarca i coincideixen -amb matisos- a dir que l'única sortida passa pel diàleg.

Al Regne Unit, el diari "The Guardian" publica un article de Natalie Nougayrède, integrant del comitè editorial i columnista en cap de la secció d'Internacional. Nougayrède reconeix que "quan la UE vol rellançar el seu missatge democràtic i convèncer els ciutadans que pot resoldre els seus greuges, segurament seria un bon moment per demostrar simpatia amb les multituds que han estat l'objectiu de forces de seguretat pel fet de voler expressar una idea política a les urnes". Però argumenta que té les mans lligades per l'article 4.2 del Tractat de Lisboa, que "estableix que la UE 'ha de respectar' les 'funcions estatals essencials' dels seus membres, 'incloses la integritat territorial' i 'el manteniment de la llei i l'ordre'". Després d'analitzar altres crisis internes de la Unió, Nougayrède acaba el seu article concloent que "la crisi catalana posa en evidència els límits polítics i les dificultats [de la UE] per fer entrendre als ciutadans el seu funcionament" i que "per a Europa, i per la a democràcia espanyola, això és un examen molt important".

Un altre mitjà influent del Regne Unit, el "Financial Times", es refereix avui al conflicte entre Catalunya i Espanya, i ho fa de manera obertament crítica amb el discurs del rei d'ahir al vespre. El diari titula "El rei d'Espanya censura Catalunya en una intervenció política inusual".

D'altra banda, Lionel Barber, editor del diari, ha fet un missatge a Twitter dient que "Espanya necessita mediació internacional, no una intervenció de la monarquia que sembla una última tirada de daus errònia sobre Catalunya".

Barber fa aquest comentari fent-se ressò d'un altre missatge, també crític, de Paul Mason, columnista de "The Guardian", que recull la traducció a l'anglès del que anomena "la declaració kamikaze de Felip".

 

Encara al Regne Unit, "The Times" també és crític amb el rei d'Espanya i titula "El rei menysté els catalans ferits i reclama la unitat de l'Estat".

 

El diari francès de referència, "Le Monde", dedicava un editorial a Catalunya l'endemà del referèndum. Amb el títol "Catalunya: sortir de la política del pitjor", instava Rajoy i Puigdemont a "fer evolucionar les seves posicions perquè el país no quedi empantanegat en una crisi política més gran". "Le Monde", per cert, afirmava que "si el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, hagués volgut ajudar la causa dels independentistes catalans, no ho hauria pogut fer millor", en referència a les imatges de l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra molts ciutadans que només volien votar.

 

Amb tot, "Le Monde" adverteix Puigdemont que "no hauria de cantar victòria", perquè una proclamació d'independència se li podria girar en contra. També acusa el president de la Generalitat d'haver "afavorit la instauració d'un clima malsà" i de fer demagògia quan compara l'actuació policial de diumenge amb el retorn del franquisme, o "quan compara la situació d'una Catalunya rica i brillant (...) a la del Kurdistan o Kosovo". I conclou que "cal retornar a una negociació sobre l'autonomia de Catalunya. Això suposa que Puigdemont reprengui el contacte amb la realitat -i abandoni el lirisme- i que Rajoy consenti a sortir de la [seva] postura -sempre reductora- per entrar en la complexitat de la situació catalana".

Als Estats Units, les dues capçaleres de referència, "The New York Times" i "The Washington Post", s'han ocupat aquests dies de la qüestió catalana. I totes dues coincideixen a demanar diàleg.

 

El diari nord-americà "The New York Times" ha titulat un dels seus editorials "Caos a Catalunya". Retreu a Rajoy que "la tàctica de mà dura del govern espanyol només generarà més suport als secessionistes catalans", però adverteix Puigdemont que "tirar endavant una declaració d'independència precipitada -el suport veritable de la qual no és possible de mesurar arran del caos en la votació- només sumiria Catalunya en més caos i més conflicte". I afirma que "hi ha solucions polítiques possibles, que probablement inclouen més autonomia per a Catalunya, però mentre Rajoy i Puigdemont es mantinguin intransigents aquestes solucions estaran fora de l'abast."

 

"The Washington Post" titula el seu editorial de l'endemà de l'1-O "Catalunya va fer un referèndum. Rússia va guanyar". I després de repassar els fets dels últims dies conclou que "el curs correcte és el que pràcticament totes les autoritats responsables de fora d'Espanya estan demanant: negociacions entre Barcelona i Madrid. Rajoy podria oferir més autonomia a la regió catalana. I fins i tot millor: totes dues parts podrien acordar una manera legal per la qual Catalunya pogués fer un referèndum just, lliure i legítim. La democràcia genuïna és la millor manera per sortir de la crisi d'Espanya; malauradament, cap de les dues parts sembla disposada a abraçar-la".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut